14:08

 

Det kan vara svårt att få ett stopp på det som ibland känns som Auto-Pilot-Ätande. Vi äter i rask takt för att andra gör det, för att vi är stressade och vill komma vidare snabbt - men det är inte bra för oss. Det skickar fel signaler till hjärnan och det gör oss ännu mer stressade, ledsna och besvikna på kroppsform och vikt.

 

Vill du också öka din fettförbränning? Klicka här >>

 

Varje dag gör du mer än 150 omedvetna matval. Det rör sig om ”kryphåls val” som inte känns viktiga, som hur, när, var, och med vem du ska äta eller inte. Kanske du väljer att äta på en stor tallrik, i en stressig miljö, på fel tid, med personer som behöver dubbelt så mycket kolhydrater som du? Det är små men viktiga och omedvetna val, så kallade ”minnesförlust-matval”, som du varken förstår att du ens gör - eller betydelsen av. Men ditt val har faktiskt stor betydelse för hur mycket du ”sätter” i dig. Du kan ta kontroll över dessa vägval.

 

1. Sätt inte fram maten på bordet

Fyll din tallrik med mat vid spisen istället för att sätta fram maten och kastrullerna på bordet. Det gör det svårare att fortsätta äta från kastrullerna eller omedvetet fylla på tallriken medan du är social och pratar. Eftersom du då måste resa dig från bordet krävs det ett medvetet val – att resa dig upp och fylla på - för att kunna äta mer än det du la upp på tallriken från början. Alla grönsaker är undantaget från denna regel, dessa är det bra att äta massor av och fylla magen med så låt dem stå framme på bordet, i överflöd.

 

2. Duka inte av för snabbt

Det är ingen bra idé att äta glass direkt från glasspaketet. Problemet är att du förlorar kontrollen över kvantiteten, alltså hur mycket du äter. Inte heller kakor och choklad borde du äta direkt från förpackningen. Lägg upp en eller två på ett fat. Likaså har det visat sig i studier att ju snabbare du dukar bort rester, ben och förpackningar från bordet ju mer äts det. Ta kycklingvingar och kola som exempel. Ju snabbare resterna och kycklingbenbitarna försvinner från din tallrik, ju enklare är det att äta fler…och fler. Om du däremot ser berget av kycklingbenrester växa på din tallrik ju mindre benägen blir du att äta mer. Likaså kan en mängd tomma kolapapper som får ligga kvar fungera som spärr mot att äta mer. Det blir ju pinsamt och känns obehagligt att fortsätta äta då.

 

3. Storleken har betydelse

Använd mindre tallrikar när du äter så lurar du din hjärna att snabbare känna mättnad. Samtidigt hindrar en liten talrik dig att lägga upp för mycket mat.

 

Anti-Cellulit-Gel inverkar på fettcellernas ansamling i huden. Läs hur här >>

 

4. Stopp, lyssna och njut!

Tala inte med munnen full, eller ens halvfull. Odla konsten att samtala. Förläng din måltid genom att lägga ner gaffeln mellan tuggorna. Fokusera på bordssamtal i familjen till exempel genom att dela dagens händelser med varandra. Och självklart ska du stänga av TV: n, ipad, dator och mobil under måltiderna så att du kan njuta av maten och göra hjärnan uppmärksam på att du äter. Njut av varje tugga!

 

5. Tugga, tugga, tugga bort din sura min

Tugga tuggummi när du bakar eller när det bjuds på kakor och gottis på kontoret så att din mun är upptagen med annat när din hjärna vill ha sötsaker.

 

6. Ät dig mätt på morötter

Ta med dig morötter på jobbet så att du kan småäta när du får ett sötsug. Likaså är det smart att ha råa grönsaker framme vid tv:n eller i köket medan du lagar mat. Alla sätt att undvika att fel kalorier hamnar i munnen är bra.

 

7. Ljug inte för dig själv

Hoppa inte över någon måltid. Kroppen är smartare än så och kommer bara vilja småäta istället.

 

8. Drick vin till efterrätt

Dricker du ofta vin till maten? Sköljer du ner maten med vinet i ett ohämmat mönster? Vin innehåller mer kolhydrater än vatten, och vinet mättar inte alls. Ett knep för att du ska lyckas äta mindre är att dricka vinet efter maten. Om du vet att vinet drick efteråt har du snabbare lust att avsluta ätandet och måltiden för att kunna njuta av vinet.

 

Rengör kroppen från insidan med ett Detox-te. Köp nu, 365 dagars öppet köp >>

 

9. Håll dina ovänner (läs onyttigheter) på avstånd

Håll kakor och onyttigheter utom synhåll, helst inte i ditt hus/lägenhet alls. Man blir enklare sugen och ger efter för sötsug och onyttigheter om dessa finns inom räckhåll. Se till att låg-kalori-tilltugg alltid finns hemma.

 

10. Gör något annat

Stressa ner genom att fokusera på ditt välmående. Gå på massage, borsta tänderna eller promenera på den tid när du vet att ditt sötsug brukar komma.

 

11. Surfa lugnt

Bestäm dig för att göra tv-tittande och surfande helt kolhydratfritt. Plocka inte fram gottis och kakor när du ska surfa eller titta på tv. Det är en dålig vana som får dig att äta mer, och vanan är svår att bli av med.

 

12 No-Go-Zone

”Stäng” köket två timmar innan det är läggdaggs. Det gör det lättare för alla i familjen att förstå att man inte ska småäta och speciellt inte innan läggdaggs.

 

Bli av med din argrynka utan injektion. Läs hur här >>

 

13. Övervikt är inte billigt, det är dyrt

Köp inte hem storförpackningar av glass, godis, kakor och andra onyttigheter eftersom det lockar dig att äta upp dem och äta mer. Att det blir billigare med ett större paket är fel eftersom du inte vill ha övervikt på kroppen! Håll dig till de ”små” förpackningarna. Gör gottis och kakor och snacks till något ovanligt genom att inte köpa hem dem.