11:59

Slapp hud och överskottshud bildas när din hud inte är lika elastisk längre. Det är ett resultat av att huden blivit sämre på att dra ihop sig igen, att studsa tillbaka, efter ett leende eller något annat ansiktsuttryck. Ofta börjar spänstigheten i din hud att avta i samma veva och huden kan upplevas tunnare, hängig och slapp. Varför då undrar vi alla? Enkelt. Det händer helt naturligt av den anledningen att du inte är 18 år längre! Men på vissa individer kommer slappheten och den hängande överskottshuden tidigare än på andra och det beror på vår livsstil, vad vi gör och vad vi låter vår hud slippa. Lär dig mer här i texten om hur du tacklar problemet med slapp hud och vad det är viktigt att inte missa.

 Läs även 5 snabba tips för Slät, Yngre Hud i Ansiktet >>

 

Vardagliga utmaningar för din hud i ansiktet

Påfrestningarna på huden i ansiktet är stora. Ibland vistas vi i riktigt torra samt förorenade miljöer. Vid andra tillfällen, när det är minusgrader ute fryser vi ner huden på väg till jobbet eller i skidbacken. Sedan när det blir soligt skyndar vi utomhus och nästan bränner sönder den fina hudytan för att de bruna hudpigmenten ska tvingas fram. Allt för att ge oss en solkysst look.


På morgon och kväll tvättar vi huden, kanske peelar nån gång i veckan, behandlar med olika mer eller mindre kemiska preparat och krämer med förväntan att huden jämt ska vara på topp, bli yngre, fastare och slätare. Fast huden åldras ändå. Påfrestningarna du utsätter huden för varje dag, varje månad och varje år av ditt liv är både många och omfattande. En sak är säker; motståndskraften minskar för varje solsemester, champagnefest och kemisk hudbehandling som du genomgår. Det är inte så underligt egentligen om du tänker efter.

 

Kan jag hjälpa huden så den håller sig ung längre?

För att svara på den frågan måste man förstå att huden har ett syfte. Ett syfte som är viktigare än evig skönhet. Huden syfte sätter ramverket för hur din hud ser ut och hur huden skyddar och läker sig.

Det är smart att känna till att huden är koppens största organ och dess uppgift går ut på att skydda kroppen mot yttre angrepp - från bakterier och virus- så att du kan överleva. Huden syfte är också att reglera kroppstemperaturen samt skydda kroppen från UV-strålning, uttorkning och kemikalier. Huden är alltså vår egen skottsäkra väst och verkar som en sköld i kroppens kamp att överleva.

Ju fler ”faror” som din hud identifierar i din omgivning - både faror inifrån och utifrån - ju tjockare, hårdare och ruggigare blir huden för att klara sin uppgift att skydda dig från angrepp. Svaret på den enkla frågan om du kan hjälpa huden så den håller sig ung längre är: ja, det kan du. Se till att din hud får ett tråkigt lugnt, solfattigt liv utan några påfrestningar och utmaningar.

 

Läs även 6 snabba knep - Hur Man Går Ner i Vikt i Klimakteriet >> 

 

Stress på huden

Huden kan stressas precis som vår själ. När den når en viss nivå av påfrestning utan återfuktning och återhämtning minskar skyddet. Då kan huden upplevas rödare, mer irriterad, fläckig och pigmenterad. En och annan blemma, finne eller akne infektion får enklare fäste. Spänstigheten och elasticiteten tar stryk. Dessutom avtar den naturliga hudförnyelsen i hudcellerna med åldern. Även fasthet och hyns lyster minskar på sikt.

 

Aktivera och slappna av ansiktsmusklerna

När du ler, blir arg eller när du blir förvånad drar dina kraftfulla ansiktsmuskler din hud åt olika håll. De rörelser vi gör med våra ansiktsmuskler är vår mimik, vårt eget sätt att kommunicera. Det är så vi känns igen och som vi identifieras. Vissa skrattar jämt och andra går mest runt och ser arga ut. Vare sig vi ändrar ansiktsuttryck ofta eller håller kvar musklerna i en låst position länge -kanske fokuserade framför datorn- får det huden att veckas. Huden dras samman, spänns och slappnar av. På en ung person, yngre än 18 år, slätar huden ut sig igen direkt efter en ansiktsrörelse. Ju äldre du blir, ju mer påfrestad, trött och stressad huden är ju längre tar det innan huden drar sig samman igen. Det är inte så konstigt.

 

Hjälpa huden i ansiktet bli vacker som insidan på ditt lår?

Kan jag hjälpa huden så den håller sig ung längre? Ja, det är enkelt. Låt bli det som din hud inte gillar och fyll på med sådant som din hud mår bra av. Har du glömt vad som är bra och dåligt för din hud?

 

Undvik detta och minska risken för slapp, överskottshud i ansiktet

 

1.

Det sämsta du kan utsätta din hud för är sol. Solen och värmen bränner huden och torkar ut huden på djupet. UV-strålarna ger dig en ökad pigmentering så att hudfärgen långsamt ändras. Ibland kan resultatet bli ojämnt. Oregelbundna fläckar av pigment eller inga pigment alls kan uppstå fläckvis i ansiktet och på huden på resten av kroppen. Till exempel kan sol i kombination med medicin, som huvudvärkstablett eller annat, resultera i en ojämn pigmentering som ger upphov till åldersfläckar.

 

2.

Extrem kyla och hård vind tär på huden. I sina försök att skydda sig blir huden starkare men också mindre ”ungdomlig”.

 

3.

Föroreningar som fastnar på huden kan skapa kemiska reaktioner när dessa kommer i kontakt med fukt från huden eller från luften. Om du röker ökar du chansen att föroreningarna från cigaretten fastnar på din hud och skadar den på sikt.

 

4.

Luftavfuktare och mycket torr luft kan torka ut huden och göra den sårbar.

 

5.

Fillers är suveränt bra på att dölja hängande hud och rynkor just eftersom fillers fyller ut det som är hängigt och rynkigt. Hudområden som injicerats med fillers ser fastare och spänstigare ut. Fast fillers skapar per definition också, beroende på volymen, sämre cirkulation och rörelse i vävnaden som fylls ut beroende på vilken typ filler som används. Man ska vara medveten om att själva utfyllnaden med fillers – alltså injektionen - kan skapa ett trauma i huden, nya ytliga blodkärl kan uppkomma och du kan få en hyperpigmentation, ojämna pigmentfläckar i och omkring det injicerade hudområdet.

Vad gäller injektion med botox (botulinumtoxin), för att förlama musklerna i din panna som skapar rynkor, är det ett gift. Botox är inte lite giftigt utan rejält livsfarligt. Produkten som vissa av oss betalar dyrt för är faktiskt ett av de absolut mest giftiga ämnena i världen. Mängden botulinumtoxin som ryms i ett litet snapsglas hade kunnat slå ut, alltså döda, alla människor i hela Sverige. Så farligt är botox. Och det sprutar vi in mellan ögonen och i pannan helt frivilligt för att förlama delar av våra ansiktsmuskler!

 

6.

Alkohol är inte bra för din hud. Alkohol är vätskedrivande och torkar ut huden. Kroppen omsätter alkoholen med hjälp av ett enzym i levern, vilket frigör en biprodukt som heter acetaldehyd. Denna biprodukt är inte bra för kroppsvävnader. I sin tur blir kroppsvävnader och hud uttorkade vilket på sikt är orsaken till för tidig åldrande av huden, rynkor.
Alkoholen lyckas också påverka kroppen att ”frigöra” histamin vilket utvidgar blodets kapillärer, med effekten av rodnad i huden som i värsta fall kan bli permanent vid flera års alkohol konsumtion.

 Läs även 10 Husmorsknep - Hur man Tar Bort Hälsprickor och Torr Hud på Hälarna och Fötter >>

Gör så här och boosta huden - motverka överflödig slapp hud i ansiktet

7.

Precis som vi vuxna trivs med rutiner i vår vardag, trivs huden av en viss förutsägbarhet. Regelbunden dygnsrytm till exempel där sömnen är tillräckligt lång samt hudvård och ansiktsprodukter som huden är van vid och med ett balanserat ph-värde. Bra och relativt konstant vätskenivå i kroppen är också viktigt för huden samt en balanserad, näringsrik kost.

 

8.

Försök att få igång blodcirkulationen i ansiktet några gånger om dagen. Förr visste man att nypa sig i kinderna gav en liten hälsosam lyster till huden. Vad man ville efterlikna med ett nyp i kinden är den äkta hälsosamma lystern - den som skapas av att cirkulationen i huden är på topp som tex efter en promenad i naturen. Med god blodcirkulation förbättras den lymfatiska rengöringen i dina hudlager. Toxiner och gifter förs ut och cellförnyelsen i alla dina små hudceller boostas. Du kan få upp blodcirkulationen genom att motionera samt genom ansiktsmassage. Du kan förutom fingrarna använda en silikonspatel för att massera huden. En ansiktsmassör eller en ansiktspenna med värme och vibrationer är också behagligt och effektivt.

 

9.

Under några nätter i veckan kan du sova med ett rynkplåster för djup hudåterfuktning och effektivt tryck på huden. Detta gör dina rynkor mindre synliga och du vaknar med ett utvilat utseende.

 

10.

Sov alltid på rygg eftersom du annars låter gravitationen påverka din hud i ansiktet negativt. När huden dras, trycks eller veckas mot kudden och madrassen kan rynkor skapas och enklare få fäste.

 

11.

Ät en varierande och bra kost för huden eller se till att din kost kompletteras med hudviktiga mineraler och vitaminer. Olivolja, tomater, fet fisk, färgrika grönsaker och nötter är fantastiskt för din hud.

 

12.

Respektera skönhetssömnen. Sov dina 8 timmar per natt, minst. Det är på natten som din hud har chans att återfå lite av sin ungdomlighet. Det beror på att det är under djupsömnen som tillväxthormon utsöndras och dessa hjälper dina hudceller att själv-reparera sig. Medan du sover skapar din hud dessutom mer eget kollagen vilket gör din hud starkare och mer elastisk. Så sov mer och längre så ofta du kan.

 

13.

Det finns ytterligare en anledning till att massera ditt ansikte, förutom att öka blodcirkulationen och ge dig en hälsosam lyster. Anledningen stavas döda hudceller. Dessa uttjänta hudceller kloggar igen dina porer och kan ge uppkomst till akne och pormaskar. Döda hudceller skapar ett glåmigt intryck av huden och minskar hudens chans till återbildning. Ansiktsmassage hjälper din hud att föra upp och putta bort de döda hudcellerna, helt naturligt, utan kemiska preparat och skrubbning. Genom att under 2 – 3 veckor lägga några minuter extra på att massera in din dagkräm och din nattkräm grundligare kan du se effekt på din huds välmående och återhämtning.

 

14.

Se till att du inte blir uttorkad genom att drick tillräckligt med vätska jämt under dagens alla timmar. På natten kan du dricka ett litet glas vatten med några droppar citronsaft eller en tesked olivolja som smörjer din insida med viktiga antioxidanter och fettsyror under sömnen.

 

slapp hud

 

ögonrynkor

 

 

slät hud vitaminer