14:09


Sommar och sol är underbart och visst ska vi njuta av värmen och solstrålarna maximalt, men tänk på att skydda din vackra hud och dess framtida skönhet och ungdomliga utstrålning. Cancer är nämligen bara ett hot. Men solens strålar kan också skada hudens släthet, lyster och fasthet. Det handlar om hudens skönhet och hälsa, hur din hud känns och upplevs när du tittar dig i spegeln. Det är självklart snyggt att kunna visa upp en solkysst hy och fräsch guldig färgton i ansiktet. Just därför är det lätt att glömma att hudens värsta fiende är solen. Och hudskadorna syns inte idag utan problemen visar sig kanske först om några år. Solskyddskräm har länge varit lösningen men vad mer behöver vi tänka på? Nedan finns vår snabb-hjälp med tips och fakta om sol, pigment- och åldersfläckar, mat, fukt och återfuktning samt hudens läkning under natten.

 

Huden åldras i förtid av solen.

När huden exponeras för sol aktiveras pigment för att skydda huden. Huden ändrar färg. Dessa pigment - och även ålders- och solfläckar - bildas även om du bara sitter i solen en liten stund om dagen. Solens strålar kan också orsaka hudcancer. Därför ska du ha koll på dina hud- och leverfläckar. Om du oroar dig över ett ömmande, växande födelsemärken, ökande pigmentering eller någon pigmentfläck som ser värre ut än andra hudfläckar bör du uppsöka din vårdcentral så att din hud kan bli undersökt.

Läs också om hur farligt det är för huden med huvudvärkstabletter och andra smärtstillande värktabletter >> 

 

Fukt i huden 

Solen ger alltså din hud en annan färg men den påverkar också fuktbalansen. Solen och dess värmen får din hud att förlora fukt vilket ger dig uttorkad, torr hud. Hud som är torr kan "stickas", det uppstår klåda och du kan uppleva att huden stramar eller att det killar outhärdligt. En torr hud är mindre motståndskraftig och hudcellförnyelsen påverkas negativt.

 

Rynkor i huden

Tänk dig ett äpple som plockats från sin gren och som hamnat i ditt kök på en torr och solig plats. Det blir lite skrynkligt, små veck över hela ytan uppkommer snart om ingen äter upp äpplet. Likaså kan hudveck i din hud uppkomma – och permanentas där på sikt - om huden inte återfår sin elasticitet och fasthet och fuktnivån stiger. Gör man inget åt problemet kan man kalla dessa små hudveck för fina linjer och ansiktsrynkor.

 

Tjock, förhårdnad hud

Som försvar mot solens skarpa strålar förtjockas din hud. Det sker helt automatiskt. Huden ser solen som en fara och aktiverar sitt försvar. Med en tjockare hudyta tappar din hud tyvärr också i elasticitet och fyllighet. I dess spår bildas hudveck för att huden inte längre fylls ut som förr. Det blir en ond cirkel för huden som resulterar i att din hud känns och ser äldre ut.

Läs också om hur du blir av med torr hud - en grogrund för rynkor  >>

 

Åldersfläckar och pigmentering i huden

Mörka prickar, åldersfläckar, solfläckar och pigmentfläckar beror på ökad pigmentering som sker ojämt i hudytan. Pigmentfläckar uppkommer lättast på de ”högsta” partierna i ditt ansikte. Där solens skarpa strålar tar hårdast. Dina mest utsatta hudområd är på kindbenet under ögonen samt på pannan. Pigmentfläckar är inte bara ett kosmetiskt problem, det är en skada i din hud som är svår att reparera. Titta på -och jämför- din hud på insidan av låret med huden i ditt ansikte. Lårens insida är ett exempel på hur huden kan se ut om man inte utsätter huden för sol, någonsin.

 

Hjälp - hur ska jag skydda huden?

Hur kan man göra då? Jo, vårt tips är avhållsamhet. Du bör inte utsätta ditt ansikte och din urringning för solens strålar i den mån det går.
Det räcker inte längre att bara skydda det tunna hudområdet runt ögonen med kraftiga solglasögon. Rynkorna runt munnen på överläppen blir kraftigt förstärkta av solen när huden torkas ut och brännmärks. Likaså linjerna och fåran lateralt med näsan, så kallade nasobiala rynkor och din panna skyddas inte av solglasögon.

 

Skym solen

Är du uppriktig med önskan att skydda din hud i ansiktet bör du inte gå utomhus utan solhatt eller keps när det är soligt.

 

Foundation

I din foundation, om du använder sådan, bör det finnas en solskyddsfaktor på minst 20, gärna 50. Har du ingen foundation eller dagkräm med solskydd bör du använda en effektiv solskyddskräm för ditt ansikte varje dag.

 

Återfuktning och återhämtning

Efter en dag i solen, eller efter en dag när din hud har fått utstå torr luft, kraftig vind eller liknande behöver din hud tas om hand för att lyckas återställa sig. Huden som utsatts för solstrålning och kraftig solvärme och därmed torkats ut på djupet måste återfå sin hälsosamma fuktbalans för att kunna återhämta sig från och läka hudskadorna på ett så bra sätt som möjligt. Ta som vana att återfukta din hud direkt du kommer innanför dörren. Sätt dig framför en luftfuktare. Du kan också välja att omedelbart rengöra huden och sätta på lämpligt serum eller återfuktande hudkräm. 

 

Låt huden läka och återskapa sig på natten

Natten efter din hud fått sol på sig behöver den reparera sig. Det är bra att återfukta huden med en kraftfull nattkräm. Det gäller att låta huden läka skadorna och det gör du bäst genom ett plåster för att ge din hud djup återfuktning. Du behöver låta det verka hela natten. Vi rekomenderar plåstret från MediWrink eller BetweenEyes. Dessa plåsters effekt på din hud bygger på samma teknologi som plastikkirurger använder vid läkning av operationsärr. Hudplåstret ska sitta under minst 8 timmar på natten och fungerar på djupet. Förutom att återställa fuktbalansen i huden hindrar det dina ansiktsmuskler från att orsaka huden fler och kraftigare hudveck och rynkor.

 

Vätskenivån, mat och kost

Drick mycket vatten eller vätskeersättning som Resorb när din hud riskerar att bli uttorkad men också efteråt. Maten du äter bör vara rik på essentiella fettsyror och omega 3 eftersom dessa är viktiga för din hud. Försök att maximera de vitaminer och mineraler som är bra för huden. Att äta mycket morötter fulla med betakaroten dagarna före solning kan förbereda huden. Läs här om flera vitaminer och mineraler som din hud behöver >>

 

 

rynkor

 

 

kost för huden