23:10

Fråga hudvårdsterapeuten:

Vad ska man äta om man vill få en fin hy utan problem med akne, rynkor, fet eller torr hy? Ja, den frågan ställde vi vår hudvårdsterapeut.

Hudvårdande krämer i alla ära, men för att få en vacker hud behöver vi fylla på med rätt produkter inifrån blev svaret. Alltså bra kost, rätt näring, vitaminer och mineraler. Allt hänger samman nämligen. Inte hjälper det att putsa lacken på bilen med en dyr polish om bilens lack och underliggande lager rostar inifrån! Detsamma gäller vår hud. För att förbättra huden är det alltså smart att undvika mat och livsmedel som huden inte mår bra av och dessutom maximera intaget av sådant som huden älskar.

Längst ner i artikeln ger vi dig 10 konkreta tips på mat som ger dig strålande fin hy. Men innan dess går vi igenom grundläggande information om huden, vad som behövs för fin hy och också orsaken till inflammation och varför oren hy, akne, finnar och blemmor drabbar dig.

Läs om kosttillskottet Kollagen Expert för en fin, slät hud >>

 

Forskning om vilken mat som är bra för huden

En ny studie vid Colorado State University utförd av Loren Cordain, professor i hälso- och träningsvetenskap visar vilken typ av mat som är bra för huden. I studien studerade man 1200 personer på Papua Nya Guinea och i Paraguay där man mestadels äter frukt, bär och kött. Här finns inga snabba kolhydrater, som vitt bröd, pasta och godis.

 

Läs och Lär: 5 tips - få slät hud med lyster

 

Akne och dålig hy beror på socker och snabba kolhydrater

"Vi hittade inte ett enda fall av akne", säger Cordain om undersökningen av befolkningen på Papa Nya Guinea. Det står i skarp kontrast till situationen i USA, där ca 80 - 95 % av tonåringarna utvecklar akne och inte ens medelålders vuxna är immuna. Slutsatsen av studien blev att konsumtion av godis, potatischip, kakor, tårta, läsk, pizza, vitt bröd och andra bearbetade socker- och stärkelserik föda kan orsaka akne och problemhud.

 

Orsaken till inflammerad hud

Forskarna tror att det är de höga insulinnivåer som genereras när du äter snabba kolhydrater (då blodsockret stiger kraftigt) som är orsaken bakom inflammerad hud. En inflammerad hud är perfekt grogrund för akne och andra hudproblem

 

Massera huden för att bli av med akne >>
massage

 

Dålig kost för din hud

Dålig kost är ofta sådana livsmedel som går ut snabbt i kroppen, oftast är sådan mat näringsfattig och består av snabba kolhydrater. Dessa bildar toxiner och gifter i kroppen och skadar kroppens organ. Men värst ändå är att gifter och toxiner blir kvar i din hud. Eftersom det inte finns blodkärl i de yttersta hudlagren glöms dessa kvar och på sikt skapas en grogrund för inflammation som bildar blemmor, akne, pormaskar och det vi kallar finnar.

Testa ett detox-te >>

 

Orsaken till hudens åldrande

Huden har förvisso ett komplext försvarssystem, men överdriven eller kronisk exponering för viss dålig kost och vissa yttre faktorer kan överväldiga din hud. Detta leder till oxidativ stress och oxidativ skada i huden. Man tror att fria radikaler är orsaken till hudens åldrande som rynkor till exempel. Även minskad volym i huden, dvs att huden hänger och blir slapp, till viss del förklaras av att huden utsätts för oxidativ stress.

 

Testa ett kosttillskott med hyaluronsyra för att minska oxidativ stress i huden >>
hyaluronsyra kosttillskott

 

Bra kost och näring för huden = antioxidanter

Det har konstaterats att bra kost och bra näring, som bekämpar hudens åldrande, är livsmedel med antioxidanter. Oftast är det näringsrik mat som fisk, nötter, grönsaker. Antioxidanterna bekämpar den oxidativa stress som de fria radikalerna utsätter vår hud för och därmed är dessa en motpol och inte minst för minska hudens åldrande, bekämpa rynkor samt att ta bort akne.

 

Komplettera din kost med kraftfulla antioxidanter >>

 

Ungdomlig hud – börja tidigt!

När du blir äldre minskar kroppens cellförnyelse och efter 25 år kan huden inte reparera sig lika bra. Just därför är det extra viktig att du har lagt grunden för en bra frisk hud redan när du är i din ungdom.

 

Vatten är viktigt för att din hud ska bli frisk och fräsch

Utöver kosten kan det vara värt att påminna om hur viktigt det är att vi dricker tillräckligt med vätska under dagen. Har du vätskebrist i kroppen, minskas mängden blod och det får konsekvenser som inte är bra för din hud. Tänk dig själv vilken effekt vatten och spolning har i toalettstolen. Utan vatten, som för ut toxiner och gifter, kan kroppen inte arbeta optimalt och hålla din hud fräsch och fin. Resultatet blir en trött hud utan lyster och volym och det är förutsättningar som är optimala för rynkor. Om du dricker mycket vatten hjälper det dig behålla fukten i din hud och det ökar hudens motståndskraft mot fria radikaler och bakterier. En god vätskenivå ökar också cellförnyelsen i hudlagren, precis det vi vill uppnå för att lyckas behandla akne, rynkor, påsar under ögonen och andra hudproblem.

plåster

 

TIPS PÅ MAT SOM GER DIG STRÅLANDE FIN HY

 

1) Kakao och choklad skyddar huden

Mekanismen bakom åldrad hud är fortfarande dåligt förstådd men en växande mängd bevis från klinisk forskning har börjat ge vetenskapliga bevis för att användningen av kakao är ett effektivt sätt att skydda huden. Även om de specifika molekylära och cellulära mekanismerna inte är upptäckta än så visar studier att kakao kan ha en positiv inverkan på hudens hälsa. Därför kan det vara smart att äta choklad med riktigt högt kakaoinnehåll.

 

2) Grönt te ger fin hud

I en studie som publicerats i en artikel med namnet ” Protective Mechanisms of Green Tea Polyphenols in Skin” framkommer att grönt te är en riklig källa till växtpolyfenoler som uppvisar signifikanta antioxidanter och immunmodulerande effekter för att skydda huden. Vårt råd är att byta ut 3 glas vatten om dagen till 3 koppar grönt te / dag.

Upptäck grönt te som ökar din fettförbränning >>

 

3) Socker orsakar inflammation i din hud

Skippa snabba kolhydrater som socker, gottis, chips, tårtor och kakor. Dessa livsmedel orsakar inflammation och inflammatoriska processer i vår vävnad och kropp.

 

4) Fet fisk är bra för din hy

Omega 3 är anti-inflammatoriskt, både i huden och i resten av kroppen. Var finner vi höga halter av omega 3 fettsyror? Jo, i fet fisk. Speciellt sardiner är fullmatade med omega 3 men även lax är bra.

Läs mer om kosttillskott med omega 3 för bl.a bättre minne >>

 

5) Nötter kan ta bort rynkor och undvika eksem och torr hy

Omega 3 fettsyror. Nötter är sprängfyllda av bra mineraler och fettsyror som hjälper din hud att undvika att utveckla rynkor. Valnötter med sitt rika innehåll av alfa-linolensyra är bra för att inte utveckla eksem och undvika att få torr, fjällande hud.

 

6) Kosttillskott kan minska hudens rynkor och synliga åldrande

Tillskott av A och C -vitamin är bra för din hud. Bland annat påverkas kollagennivån i din hud av hur mycket A-vitamin du får i dig. Båda vitaminerna har en huduppstramande effekt. A-vitamin finns i lever och ägg men även som kosttillskott.

Så här får du fin slät hud med A, C och E vitamin >>

 

7) Vatten ger din hud volym och lyster

Drick minst 2 liter vatten per dag för att skölja ut toxiner och gifter och hjälpa din hud att må bra. 

Drick te för att rena kroppen >>

 

8) Selen gör att du kan se yngre ut

Det har visat sig att selen skyddar hudens celler mot oxidation. Selen är viktigt för kroppens fettförbränning och för kroppens försvar. Vita blodkroppar som försvarar huden mot infektioner fungerar inte så bra när kroppen har för låga selen-värden nämligen. För lite selen påverkar också hårets och naglarnas kvalité. Selen finns som tillskott men du kan också få i dig det genom vanliga livsmedel som gröna linser, lever, fisk och skaldjur.

Kosttillskott med selen >>

 

9) Grönsaker med grön eller gul färg ger mindre rynkor runt ögonen

En studie från Brittish Journal of Nutrition har kommit fram till att personer som äter mycket av gröna och gula grönsaker (ca 250 gram) har mindre rynkor runt ögonen än de som äter inget eller mindre mängd av dessa grönsaker. Tydligen beror de på att färgstarka grönsaker har stora mängder antioxidanter. Dessa ser till att huden inte åldras i samma hastighet.

 

10) Grönkål bekämpar fria radikaler i solskadad hud

Ett annat livsmedel som kan oskadligöra fria radikaler är grönkål. Grönkål innehåller lutein och zeaxantin som kan absorbera och till och med neutralisera fria radikaler som orsakas av UV-ljus. Detta har forskningsresultat som nyligen publicerats i Clinics of Dermatology fastställt.

 

11) Olivolja har en äkta föryngrande effekt på din hud

Ska vi använda olivolja i matlagningen för att få en fin slät hud? Ja, olivolja har bevisat positiv effekt på huden. Mer än 1000 kvinnors kostvanor studerades under 2012 i en studie med målet att utreda effekten av olivolja i kosten. Framförallt visade forskningen att ett högre intag av olivolja (mer än en tesked) kunde kopplas till 33% färre tecken på åldrande i huden jämfört med en kontrollgrupp som endast fick äta en tesked olivolja per dag.

Varför är olivolja så bra för huden? Olivolja innehåller massor av polyfenoler, så kallade antioxidanter. Antioxidanter bekämpar de fria radikalerna som skadar huden. De fria radikalerna är orsaken till att vi åldras och resultatet är att vi inte ser yngre ut ju äldre vi blir. Faktum är att olivolja var bättre än de andra oljorna i studien när det gäller effekt på huden. Det beror antagligen på att 75% av olivoljans fett är enkelomöttat fett. Detta påverkar hudens spänst.

 

Lycka till med att äta dig till en vacker slät hy, utan rynkor och akne.

 

 

 

 

Taggar: slät , akne , hud