13:15


När du går ner i vikt, kan du inte välja var fettet tas ifrån. Nej! Du minskar volym över hela kroppen, också i ansiktet. På oss som är äldre än 30 syns en viktminskning först och främst i ansiktet. Du ser linjerna från näsan ner till munnen, insjunkna kinder och mindre volym över lag. Huden blir också mer grå och reflekterar ljuset sämre eftersom spänsten i huden minskar. Du ser äldre ut helt enkelt! Intresset för hur hy, lyster och framförallt rynkor påverkas av en snål diet ökar. Som svar på allas frågor har vi gjort en lista på smart mat som kan hjälpa dig ta kontrollen över din fettförbränning framöver och samtidigt boosta hälsosam hud och ge dig hy med ungdomlig lyster.


Grundregeln för vacker hud och fettförbränning

Först av allt undvik processad mat, alltså industriproducerad mat, och sockriga drycker! Sådan mat och dryck lägger sig som bomull runt midjan i form av magfett och ökar benägenhet för inflammation i din huden.

 

Ägg är bra för din hud och mättar länge

Ägg är bland den hälsosammaste mat du kan äta och det är både mättande och gott. Ägg är rika på högkvalitativt protein, hälsosamma fetter och många viktiga vitaminer och mineraler. En studie visade nyligen att ägg till frukost signifikant minskar kaloriintaget de närmaste 24 timmarna, jämfört med att äta bröd till frukost. Äggätarna kände sig också mer mätta. Ägg-ceptionellt bra för dig som vill hålla vikten under kontroll men samtidigt månar om att huden förblir hälsosam med spänst och lyster.

 

Läs även: "Hur du tar bort argrynkan utan injektion" >>

rynkor i pannan

 

Fermenterad mat är bra för fett-metabolismen i dina celler

Fermeneterad mat, alltså jäst mat, som till exempel misosoppa, sauerkraut (surkål), surdegsbröd, Kimchi och yoghurt innehåller probiotiska bakterier. Jäsningen som sker i produkten gör att hälsosamma bakterier vaknar till liv som i sin tur producerar mjöksyra som gör både maten och smaken bättre. Denna probiotika är supersunt för din kropp och gör att du kan ta upp vitaminer och mineraler i högre grad och din tarmvägg stärks. Detta påverkar både din vikt, din hud och ditt immunförsvar. Försök att köpa hem någon fermenterad matvara och använd generöst som del av måltid för att fasa ut mindre nyttiga produkter.

 

Fibrer som inte kan brytas ned i matsmältningen ger bra tarmmiljö

Prebiotika i form av havre eller lök är bra för att stimulera tillväxt av goda bakterier i tarmen. Prebiotika är enkelt uttryckt delar av mat, fibrer främst, som vår matsmältning inte klarar av att bryta ner men som i tjocktarmen har en stor betydelse för kroppens välmående. Utöver havre och lök är även sparris och bananer bra prebiotika. Därför ska du äta mer av dessa livsmedel och mindre av sämre alternativ som mjöl, korv, pasta för att din hy ska bli piggare och fettförbränningen snabbare.

 

Läs även: "Bli av med akne finnar och oren hud - 7 enkla tips" >>

 

Koffein = ungdomlig hud och vikt = Nja

Te liksom kaffe innehåller antioxidanter, vilket är ämnen som motverkar så kallade fria radikaler i kroppen, som anses ligga bakom åldrandeprocessen i huden. Därför kan kaffe påverka din hud i positiv bemärkelse. Koffeinet i kaffe har i studier också visat sig öka kroppens energiförbrukning, ämnesomsättning och fettförbränning. Effekten är tydligast främst under aktivitet som tex en promenad eller träning på gymmet. Det är alltså ingen mening att sitta i soffan och dricka kaffe hela dagen utan heller efter en löparrunda eller när du dammsugit. Kaffe har också en bevisad effekt på din termogenes, kroppens värmeproduktion. Kanske den positiva effekten också har att göra med att en kopp varmt kaffe minskar din aptit. Vi rekommenderar dig att dricka många koppar kaffe om dagen, men alltid utan smaktillsatser, utan socker och utan mjölk.

 

Nötter gör huden vacker och midjemåttet mindre

Nötter är små välgörande bomber av proteiner, fibrer, vitaminer och mineraler. Dessutom finns det nyttiga fetter i dem som din kropp behöver för att fungera och inte minst för att hålla din hy frisk och vacker. Nötter är det perfekta tilltugget. I en studie från 2015 i ”Journal of the American Heart Association” har det visat sig att de som äter nötter som mellanmål har mindre midjefett än de som äter kolhydratrika mellanmål. Tror du på fakta kan det vara smart att ha mandlar, valnötter, cashew eller hasselnötter till hands att äta när kollegorna frestar med en bakelse eller frallor till mellis.

 

Läs även: VILL DU FÅ HÅRET ATT VÄXA SNABBARE 5 snabba tips på mat som fungerar >>

 

Olivolja återfuktar huden från insidan och ökar förbränningen

Vetenskapliga studier har visat att olivilja har flera positiva hälsoeffekter. Att öka sitt intag av olivolja på bekostnad av annat fett är ett tips för att hålla vikten. Varför är olivoljan så bra? Jo, olivolja innehåller enkelomättat fett och polyfenoler som förbättrar blodfetterna och verkar anti-inflammatoriskt, både i tarmen och i cellerna så att dessa kan arbeta bättre. Polyfenolerna bromsar dessutom hudcellernas åldrande. Faktum är att oljan gör hela kroppen frisk. Olivolja är så viktigt för vår kropp att det till och med är bra att äta (dricka) en tesked olivolja på morgonen för att öka kroppens fettförbränningsförmåga under dagen.

 

Örter och Gurkmeja spolar ut toxiner och gifter från kroppen

Förutom att örter i matlagningen gör att du kan dra ner på det onyttiga saltet tillför örter och vissa kryddor egenskaper som gör din mat bättre. Till exempel har vissa örter en mild diuretisk verkan, det vill säga att de är vätskedrivande och hjälper dig spola ut överflödig vätska och med den gifter, från kroppen. Rosemarin, basilika och koriander finns oftast färskt i din matbutik i form av en liten planta, som du kan plantera på fönsterbrädet för lätt tillgång när du kryddar maten. Gurkmeja är en krydda som har massor av bra egenskaper i vår kropp. Kurkuminet som finns i färgen på gurkmejan påverkar cellerna så att de inte släpper ut ett ämne som annars kan leda till inflammation. Perfekt för att cellerna ska kunna förbränna ditt fett. Dessutom är gurkmejan en fantastisk antioxidant som påverkar hudens ungdomlighet och kroppens åldringsprocess. Försök att äta mer mat med kryddor och örter i och dra ner på saltet!

ta bort rynkor