19:03

Få saker är väl så gulligt som fötterna på en nyfödd bebis. De är mjuka, smidiga och fina. Totala motsatsen till de fula, hårda, osexiga fötter som vi med ålder 30+ utvecklat under årens lopp. Fötterna gör ont, hälarna är torra, fula och hemska! Jag vill få tillbaka mina fina, fräscha fötter, men frågan är hur! Vad ska jag göra för att ta bort den torra, tjocka huden på hälen som både orsakar irritation och smärta?

Många frågor behöver svar. Därför har vi gjort en djupdykning i problemet med torra hälar och hälsprickor, vad som orsakar dem och hur du kan ta bort dem själv hemma. Vi börjar med vad som orsakar torr hud på hälarna som bildar hälsprickor och avslutar med 10 tips - husmorsknep egentligen - på hur du blir av med torr hud, hälsprickor och sår på fötterna. 

 

 

Torra hälar, hälsprickor vad beror det på?

På vissa ställen på kroppen har huden svårare att återfuktas på ett normalt sätt och hit hör hälarna. Fötterna ligger längst bort från det organ som kraftfullt pumpar ut det så viktiga syreberikade blodet i kroppens alla blodkärl, hjärtat alltså. För vissa av oss fungerar cirkulationen bättre och för andra sämre. Det är därför en del av oss ofta fryser i våra fötter. Med sämre näringsrik blodtillförsel blir hudcellernas funktion i fötterna sämre vilket förstås påverkar hälarnas redan svåra position.

Läs även hur du behandlar torr hud i ansiktet >>

 

Kroppens tyngd, trycket och friktionen på hälen gör huden torr

Dag ut och dag in går och står vi på fötterna. Till råga på allt utsätter vi dem för ett konstant tryck från fina, men ack så obekväma, skor. När vi dessutom rör oss i dessa skor får fötterna utstå friktion. Det är ett hårt liv som våra stackars fötter har. Fast fötterna klarar det. Det finns försvarsmekanismer inbyggda i kroppen och i fötterna som fungerar!

 

fotsprickor Hälplåster för Fötter med Hälsprickor Spruckna Torra Såriga Hälar >>

 

Din hud försvarar sig, blir tjock och hård

När huden på hälen utsätts för friktion eller tryck utlöser det en försvarsmekanism som gör att huden förtjockas. Huden försöker egentligen bara skydda sig mot det tunga trycket mot foten som kan ge upp hov till sår som i sin tur kan orsaka infektioner. Huden gör sig mer sträv, tjockare och den blir mer torr också. Ju tjockare huden blir ju svårare blir det nämligen för hudcellerna att återfukta den.

 

Torr, tjock hud på hälarna spricker till slut

Om huden blir torr förlorar den sin elasticitet. Hud som inte är mjuk blir mindre smidig och det gör också huden mer känslig. Den torra huden består av döda hudceller som inte naturligt stöts bort och flagnar av på det yttersta lagret. Om man inte behandlar hälen blir huden ohanterligt tjock och hård. Till slut kan den tjocka huden inte hålla ihop på hälen längre utan spricker upp i så kallade fissurer. Man kallar det också för självsprickor. Det är djupa kratrar med hårda kanter bildas istället runt sprickan. Hur ska jag göra för att bli av med detta blir förstås frågan!

Läs även våra 5 tips på mat som gör att ditt hår växer snabbare och blir kraftfullt - för dig med tunt hår eller håravfall >>

 

Självsprickor gör ont och blöder

Torra fötter och spruckna hälar ser otrevliga ut och kan även vara extremt smärtsamma. Sår gör förstås alltid ont, men när det är en hälspricka som man måste stödja sin kroppsvikt på kan det göra riktigt ont. Vid sådan smärta kan hälen behöva avlastning och något som lindrar smärtan. Om hälsprickorna på fötterna lämnas utan behandling kan de orsaka ett sår nere i den underliggande huden. De djupa såren i hälsprickan på foten kan börja blöda och det gör förfärligt ont. Det kan vara svårt att gå, stå och stödja på hälsprickor på fötterna. Dessutom kan såret bli infekterat och en allvarlig infektion uppstå om otäcka bakterier får fäste.

 

Orsaken till torra, spruckna hälar 

• Tryck och friktion från obekväma skor som inte passar
• Torr hud som inte får återfuktning
• Kallt och torrt klimat
• Din gångstil
• Att stå / gå länge på hårda underlag
• Övervikt
• Ej fotriktiga skor som exponerar hälen tex flip flop

 

Hur ska jag bli av med hälsprickor, sår på fötterna?

 

1.

Husmorsknep: fila fötterna med fotfil

Att ta hand om sina fötter och hälar och slipa på sina fina fötter är mer vanligt än någonsin. Nu för tiden finns även elektriska fotfilar till dig som inte orkar föra den manuella fotfilen fram och tillbaka. Dessa verktyg säljs överallt! Många slipar och filar på sina hälar regelbundet, både morgon och kväll varje dag ibland, för att hjälpa hälen att bli frisk från hudproblem. Fungerar det då? Njaa, när man slipar kommer ny tjock och torr hud snabbt tillbaka. Inte undra på det, kroppen måste ju försvara sig från den hårda miljön den hamnat i. Det verkar inte hjälpa att slipa ner den torra huden. Ju mer tid vi lägger på att slipa våra fötter ju snabbare kommer torrhet och hälsprickor tillbaka. Det blir en ond cirkel. Känner du igen dig?

 

2.

Lösning: Hjälp huden på fötterna

Att bara slipa sina hälar och torra fötter har vi konstaterat inte avhjälper problemet, tyvärr. Anledningen är att huden på fötterna är uttorkad och försvarslös. Då räcker det inte att ta bort hud. Dina fötter och dess hud behöver istället hjälp att lösa den onda cirkeln. Foten och den torra huden på hälarna behöver bättre återfuktning och mer tryckavlastning för att sluta producera ny hård hud.

 

3.

Husmorsknep: återfuktning HELA dagen

Ett effektivt sätt att behandla problem med torra hälar, hälsprickor och fotsår är återfuktning som håller hela dagen. Det får man till exempel genom att skydda foten och hälarna från uttorkning eller att konstant återfukta dem. En möjlighet är att använda plåster som skapar en sluten miljö runt problemområdet på foten. Ett plåster kan bevara hudens fuktbalans och skyddar dessutom mot torr inomhusluft. Miljön som skapas är optimal för att läka sår.

 

4.

Lösning: Tryckavlastning för dina torra hälar

 

Fötterna måste bära upp hela vår kropp när vi står och går under dagen, och friktionen i skorna stressar din fot. Med sådana förutsättningar kan hälen behöva avlastning och hjälp att fördela tyngden. Det kan vara svårt att gå, stå och stödja på hälsprickor på fötterna. Såren på foten kan börja blöda och göra ont. Då kan tryckavlastning vara viktigt för att inte huden ska behöva "skapa" ännu mer tjock hud som ökar problemen. Ett inlägg i skon som stötdämpar och jämnar ut trycket kan vara lösningen. Eller ett hälplåster speciellt för torra hälar.

 

Plåster ger dina fötter smärtlindring och tryckavlastning när du stödjer på foten och i och med det upphör produktion av ny hård hud. Resultatet känner du redan efter första dagen. Efter några dagar kommer dina torra och spruckna hälar bli ännu mjukare tack vare att huden får hjälp att läkas på ett naturligt sätt.

 

5.

Lösning: fotkräm

Man kan använda en fotkräm för återfuktning och lindring men den fungerar oftast inte så bra som man kan önska. På grund av strumpor, skor, den konstanta friktionen samt tyngden från hela kroppen på foten får krämen inte en bra konstant och kontinuerlig effekt. Kräm - som ensam lösning – hjälper dig därför inte att bli av med problemet med spruckna hälar på fötterna. Fotkräm är dock enastående bra i kombonation med till exempel ett plåster. Läs mer om tips på fotkräm för torr hud här >>

 

6.

Husmorsknep: fotbad

Fotbad är ett bra sätt att luckra upp torr hud som sedan enkelt kan avlägsnas med handduk eller med naglarna. 

Letar du efter en anti-age dagkräm mot ålderstecken kan du hitta den här >>

 

7.

Lösning: plåster för torra hälar och fötter

Hälplåster är en ny innovativ metod att skapa en återfuktande miljö som vara hela dagen. Resultatet kommer snabbt. I många fall räcker det med några dagars behandling så är problemen över. Här hittar du mer information om plåster för torra spruckna hälar och hälsprickor >>

 

8.

Lösning: se över problemet med trånga skor

Det kan också vara smart att åtgärda problemet som gav dig hårda, torra hälar från början. Titta över ditt val av skor och köp ett par fotriktiga skor eller sandaler som du kan skifta med.

 

9.

Husmorsknep: Du är vad du äter!

Kosten har betydelse! Har du någon brist på vitaminer eller mineraler eller omega 3? Det kan vara smart att se över din kosthållning för att se till att din hud på fötterna får tillräckligt med näring för att klara av fuktbalansen. Äter du en kost som är fattig på vitaminer, mineraler och goda fetter? Återfuktning är nämligen inte något som sker enbart utifrån. Nej, störst effekt har fukten om den kan skapas inifrån, dvs att du äter en bra och balanserad kost med tillräcklig mängd omega 3 och andra fettsyror. Då fungerar hudcellerna bättre och din hud över hela kroppen kommer bli finare och få mer lyster och motståndskraft. Du behöver också drick tillräckligt med vatten varje dag.

Här tipsar vi om mat som ger dig fin hy >>

 

10.

Lösning: förebygga hudproblem på foten

När hälsprickorna har läkt och dina fötter känns mjuka och fina är det smart att inte negligera dem totalt. Fortsätta därför då och då smörja in dina fötter och speciellt på de områden du tidigare fick torr hud och smärtsamma hälsprickor. Fortsätt att använda plåster på dina fötter då och då. Det är viktigt att fortsätta hålla huden mjuk och återfuktad eftersom det är när hälen blir torr som risken ökar att huden på den spricker upp. I ett förebyggande syfte är det bra om du konstant tar hand om och återfuktar dina läkta hälar och fötter.