11:43

Sommar och sol är underbart. Efter en vinter i tjocka, fuktiga och trånga skor - som i värsta fall luktar illa av fotsvett - fick fötterna äntligen se solen i sommar. Wow vilken sommar vi fick!

Läs om varför du får hälsprickor och hur du blir av med dem >> 

Lyx för fötterna att gå barfota

Solen sprider glädje och den påverkar oss i valet av skor. Sandaler, öppna skor och flip flop tas snabbt fram från garderobens mörkaste vrår. Till en början är de nya somriga skorna femstjärning lyx för fötterna. Äntligen kan varje tå på foten röra sig och hälen är fri. Solens strålar och den torra luften bekämpar evetuell fotsvamp och fotsvett och dålig lukt är snart ett minne blott! Fast med tiden blir påfrestningen i öppna skor alltför stor för foten och speciellt hälen. Den ständiga kontakten med torr luft i öppna skor innebär en ny miljö för fötterna och hälarna. Huden på dina fötter behöver anpassa sig till den nya miljön som är både torrare och mindre skyddad.

 

Kroppens försvar går igång - Hälen stärks upp med mer hud

När huden på hälen utsätts för torr luft och dessutom en del sol går kroppens försvar igång. Huden måste stärkas upp så att hudens funktion att skydda kroppen från angrepp av virus och bakterier kan bibehållas. Ny hud bildas!

 

Torra hälar utan stöd och stötdämpning?

När du går i sommarskor faller din fulla kroppsvikt tungt på foten och hälen. I öppna skor får dina hälar inget stöd från sidorna på skorna som de brukar. Oftast har de öppna skorna inget bra stötdämpande lager. Dina trånga arbetsskor, gymnastikskor eller sneakers må vara varma och fuktiga men de ger också foten stöd och skydd från sidorna och underifrån. Resultatet med öppna skor blir att hälen utvecklar sitt eget skyddande lager av hud som skydd mot belastningen från din vikt, utsattheten utan skydd från sidorna och hotet från den torra luften. Ju torrare luften blir ju mer torkar den nya huden ut och en ond cirkel har uppstått. Ju mer skyddande hud som bildas för att skydda dina fötter ju tjockare blir huden på hälen. Ju tjockare huden blir på hälarna ju större plats tar huden och hälen "växer". Get the picture?  

 

Mycket torr hud riskerar sprickor

Den torra huden på dina fötter har inte samma smidiga egenskaper som resten av din hud och spricker därför lättare upp och bildar hälsprickor. Hälsprickorna kan bli djupa och de kan blöda. Spruckna hälar kan göra ont och i värsta fall kan en infektion bildas. Har en spricka på hälen uppkommit kan flera nya sprickor skapas runtomkring i den torra huden på dina hälar. En spricka på hälen kan ta flera dagar att läka.

 

Hur blir man av med torr hud på hälen och behandlar spruckna hälar

1

Håll huden på hälarna smidig: Se till att huden aldrig blir så pass torr att den onda cirkeln som beskrivs ovan inte påbörjas. Se över din kosthållning och vätskeintag. Ät varierande kost rik på omega3 fettsyror och drick tillräckligt med vätska under dagen för att kroppens lymfatiska system spolas rent.  

2

Gnugga bort torr hud från hälarna: Efter varje gång du duschat eller badat gnuggar du huden på utsatta områden till exempel över hälarna med din handduk under 30 sekunder. Det fungerar som en peeling som tar bort den döda huden och ger plats till ny smidig hud.

3

Massera in en ointment morgon och kväll på fötternas alla torra hudområden: Smörj in huden på dina fötter, speciellt dina hälar med en mjukgörande ointment eller kräm som tränger in på djupet.

4

Använd ett hälplåster under natten för att förebygga problem på dagen. Hälplåstret återfuktar din hud inifrån tack vare sitt konstanta tryck mot huden, tack vare den av plåstret ökad temperatur i hudlagren samt tack vare plåstrets funktion som ett andra skyddande hudlager på hälen. När du tar av plåstret på morgonen kommer du se att en del av den gamla, döda huden har luckrats upp. Gnugga huden på hälen under 15 sekunder med en fuktig handduk så att överflödig hud avlägsnas och ger plats till den smidiga, friska huden inunder. Masserar därefter in rikligt med mjukgörande ointment på hela hälen.

 

LYCKA TILL MED DINA SKÖNA FÖTTER och MJUKA HÄLAR

 

fula torra hälar hälen