16:35

av SwedishSolution

När man pratar om dekolletage syftar man till nacke, hals och urringning. Där är huden tunn och känslig. Med åren kan området bli hängigt, missfärgat och rynkigt, speciellt om man inte tagit hand om sin hud väl. Idag berättar vi mer om det dekadenta dekolletaget och hur du ska göra för att ta hand om den känsliga huden på bästa vis.

Upptäck även Tips och forskning om att få håret att växa snabbare >>

 

Vad säger historien om kvinnans dekolletage?

Dekolletage var mode redan på Kreta under 17:e århundradet före Kristus, och sedan även under medeltiden. Klänningarna för hundra år sedan syddes för att framhäva kvinnans hals och övre delen av hennes bröst. Bal- eller aftonklänningar var ofta lågt skurna, urringade med ett fyrkantigt dekolletage som syftade till att visa och framhäva klyftan mellan brösten. Däremot skulle en kvinnas ben, vrister eller axlar inte visas. Det ansågs oanständigt. 

 

Ett känsligt område som oftast blir utsatt

För många upphör den dagliga hudvårdsrutinen vid käklinjen. När ansiktet är rengjort och insmort med kräm och lagom återfuktat är man därmed klar, eller? Handen på hjärtat, hur många fortsätter och smörjer in den tunna, fina, huden på hals och bröst? Låt oss glömma det som inte är gjort och titta framåt. Vad kan du göra från och med nu för att din hals och urringning får den omvårdnad som behövs?

Jo, du bör se hals och dekolletage som en naturlig förlängning av ditt ansikte och bör därför lägga samma tid och vikt här som på ditt ansikte. Du kan i avsaknad av andra hudvårdande produkter för hals och bröst använda samma som på ditt ansikte. En vanliga bodylotion är däremot inte anpassad för den tunna huden.

 Läs även 5 tips; få slät yngre hud med färre rynkor >>

 

Åldrad hud på hals, bröst och dekolletage

De första tecknen på hudåldrande visar sig ofta på halsen och dekolletaget. Huden på halsen har inte talgkörtlar som huden i ansiktet och på övriga kroppen, vilket gör att den lätt blir torr och tappar sin spänst. Dekolletaget är betydligt mer tåligt än halsen men här syns ofta solskador såsom pigmenteringar och rynkor tydligare. Det är ett känsligt område, inte minst för att vi kvinnor nästan dagligen sprutar parfym där och ofta glömmer att skydda området mot solen. När vi sover på sidan eller magen rynkas dessutom den tunna huden på bröstet.

 

Hur tar man hand om den tunna huden?

Traditionellt har man sagt att man kan gissa en kvinnas verkliga ålder genom att se på huden på hennes hals och dekolletage samt hennes händer.

Det är viktigt att ge din hud mycket omsorg, först då kan huden se flera år yngre ut. Ju torrare hud du har, desto mer rynkig både känns och ser den ut att vara. Att smörja in huden och hålla den återfuktad är därför viktigt. Framförallt ska du komma ihåg att alltid använda solskyddsfaktor här. Området är lätt vinklat mot solen vilket gör att varje solstråle ger huden strålning som lätt skadar huden.

Att ha som rutin att smörja in sig med solskyddsfaktor, SPF, kommer skydda din hud att åldras. Du skyddar dig genom att undvika solen eller genom att använda en ansiktskräm med spf 30 eller 50 som du smörjer hela vägen ner på hals, bröst och dekolletage. Har du redan fått linjer och pigmentering rekommenderas det att du återfuktar huden med mycket feta krämer som ger näring tillbakatill huden. Det finns också plåster som kan förnya huden och ta bort en del av de synliga ålderstecknen (se bild).


Läs mer om MediWrink plåster mot rynkor i urringningen här >> 

 

Du ska däremot inte under några omständigheter skrubba huden i området på hals och bröst. Det skadar hudens fina, tunna struktur och sliter helt enkelt på huden. Möjligen kan du använda en mild och skonsam exfoliering istället. Varken botox eller restylane fungerar på rynkor i bröst. och dekolletage. Men man kommer faktiskt väldigt långt bara genom att behandla hals och dekolletage noga hemma – det gör skillnad!

Läs även om sköna mjuka fötter ; så slipper du torra hälar och hälsprickor >> 

 

Din livstil har betydelse

Idag lever vi stressigt, vilket märks på huden. Vi rekommenderar dig att se över dina vanor och ditt leverne. Skriv ner några saker som du kan ändra och börja med en sak i veckan. Lär dig också lite om stresshantering, att slappna av och trappa ner är viktigt för både huden och själen. Här kan du läsa om ansiktsyoga för att se utvilad och yngre ut >>  Sist men inte minst, se till att få tillräckligt med sömn, det är då din kropp och celler återhämtar sig, så att du ser utvilad och fräsch ut imorgon.

 

Lycka till!