15:29


Att äta varierat är bra för både vår kropp och hälsa men det kan även ha en stor påverkan på vår hudkvalitet. Hur pass stor effekt kosten har på huden är individuellt, men om du kämpar mot blemmor, acne, rynkor eller torr respektive fet hy så kan det vara värt att se över din kost.

Ät rätt - för både kropp och hud

Huden består av sju sorters kollagen, det är det som gör att hudens struktur håller sig ung, fast och slät. För att hjälpa kroppen att reparera sig och bilda kollagen är det viktigt att fylla på med både protein och C-vitamin genom kosten. Att undvika snabba kolhydrater, socker och transfetter är ett bra sätt att få en mer välmående hud och därmed finare hy. Kroppen har nämligen svårt att ta upp näringsfattig kost, det finns inget i den som hjälper kroppen. Det som finns bildar toxiner och restavfall som i värsta fall skadar kroppens organ och dess funktion. Och toxinerna kan även blir kvar i din hud.

Hudåkommor kan mycket väl vara bevis på felaktig kost; det är dags att ta tag i lösningen nu!


Anti inflammatorisk effekt

För att skydda cellerna från att skadas, så kallad oxidation, och för att hindra tidigt åldrande är det bra att äta antioxidanter för att få en anti-flammatorisk effekt i kropp och hud. Grönsaker och frukt med vitaminer, mörk choklad och blåbär utgör med andra ord perfekt mellanmål!

Läs gärna 5 tips om slät, yngre hud utan rynkor >>

 

Minska blemmor och finnar

Vill du istället se till att få bukt med eksem, acne och psoriasis kan lax och valnötter vara bra att boosta din kost med. Dessa innehåller nämligen omega 3 och hjälper huden att hålla sig fuktig och de minskar irritationer i huden. Zink är en mineral som bland annat finns i fullkornsprodukte och morötter. Denna mineral hjälper till att reglera oljeproduktion och det har besvisats att ett regelbundet intag av zink kan minska förekomsten av både blemmor och finnar.

 

plåster behandlar rynkor 

 

Rensa ut gifter och toxiner

Genom att äta en varierad och balanserad kost är det enkelt att få bukt på vanliga hudåkommor. Men utöver att äta en näringsrik och varierad kost så är det även viktigt att dricka vatten, en bra riktlinje är att försöka få i sig 2 liter vatten per dag. Vätska, då speciellt vatten, hjälper kroppen att urskilja avfallsämnen och rensa ut gifter. Om du är fysiskt aktiv behöver dagsintaget vara ännu högre. Tänk på att huden mår bättre av att bli återfuktad inifrån och ut!

 

Levnadsförhållanden spelar in på hudproblem

Om du känner att du bemästrar kosten men ändå har envisa hudproblem som kvarstår så finns det andra saker som kan påverka din hy. Huden speglar ofta hur vi mår och om vi har hudproblem så kan det vara en indikation på att vi behöver justera något i vår livsstil. En bra hudvårdsrutin hjälper huden att få en lyster då vi avlägsnar döda hudceller och stimulerar blodcirkulationen. En bra blodcirkulation hjälper fram de så viktiga näringsämnena till de delar av hudens lager där näringen gör nytta.

 

massageapparat mot rynkor

 

Rengöra kropp och hud

Att rengöra ansiktet dagligen, göra en ansiktspeeling 1-2 gånger i veckan och kombinera med en bra fuktkräm kan helt enkelt göra det där lilla extra. Tänk även på att minska på stressen i ditt liv, motionera regelbundet och försöka sova ordentligt. Genom att ändra och lägga till några nya rutiner i din vardag kan du få en välmående hud på nolltid och utan större ansträngning!

 

Detta är bara tips på livsmedel och varför du bör äta dem; du måste välja!

 

Få färre rynkor

För en välmående slät hud som effetivt kämpar emot bestående rynkor är livsmedel fullproppade med omega3 bra. Omega 3 är en fettsyra som är livsviktig. Fisk, valnötter och ägg är nyttighetsbomber fyllda med omega 3. Kolla upp lista på vilka livsmedel som innehåller omega 3 och se till att variera ditt intag av dessa flera gånger i veckan. Omega 3 dessutom bra för hjärtat, så bara av den anledningen bör du hålla koll på ditt intag av denna fettsyra. Även choklad sägs vara bra för huden, men då pratar vi såklart om den med högre kakaohalt och endast några få bitar i veckan.

 

Solen och UV-strålar är hudens värsta ovän

Få bättre skydd mot dessa solstrålar och åldrande hud genom livsmedel som bygger upp pigment i huden. Betakaroten i morötter ger dig skydd. Ämnet som är lätt gulbrunt kan lagras i hudens fettlager och hjälper huden att se lite mer solbrun ut. Men ännu bättre är effekten av betakaroten på hudens försvar. Ämnet stödjer nämligen kroppens hudceller att producera melanin, som skyddar mot solen inifrån.
Tomater ökar också hudens motståndskraft mot solens UV-strålning. Det är lykopen, en antioxidant som finns i tomaterna som skapar ett bättre skydd mot eventuella solskador. Men sluta för den sakens skull inte med solskyddsfaktor! Även solrosfrön och mandlar ger också ett bra skydd då de är fullpackade med vitamin E.

 

Torr hy gör ont och skapar en grogrund för hudproblem

Torr och fnasig hy kan bero på vitaminbrist, något du enkelt motverkar med rätt kost. Genom att äta grönsaker rika på betakaroten, som morötter, spenat, papaya och paprika, ger du huden en naturlig boost. Kroppen omvandlar nämligen betakarotenet till A-vitamin, en snyggare solbränna får du på köpet!