13:56

Akne, finnar och oren hud orsakas av många olika faktorer. Vanligen säger man att det är hormonerna i främst puberteten som får körtlarna i huden att producera mer fett - för att hålla huden jämn och smidig - men som istället kloggar ihop sig tillsammans med döda hudceller, så kallade pormaskar, i huden.

Om en bakterie hittar fram och in i igentäppta porer bildas en finne, en sorts infektion i huden. Dessa finnar kan göra ont och sprida ut sig på huden i ansiktet och blir det riktigt allvarligt brukar vi kalla problemet för akne. Tyvärr förekommer finnar och akne inte bara i puberteten, på ungdomar, utan även senare i livet, runt 40, 50-års åldern. Och det drabbar både kvinnor och män.

Många faktorer utlöser akne. Till exempel stress, hög känslighet mot vissa livsmedel och färgämnen, för lite sömn och så förstås en hy som inte hålls ren från döda hudceller och bakterier. Din hud kan sköta om mycket av akne själv när den är i balans och mår bra.

 

Läs också hur du blir av med akne, finnar och oren hy genom ökad blodcirkulation >>

 

Vad ska du göra hemma för att ta bort akne och bli av med finnar?


1.   Mat

Ät sunt och varierat för att huden ska må bra och kunna motstå bakterier men undvik färgämnen i största möjliga mån. Till och med laxen i matvarubutiken är färgad röd. Undvik processad, industriproducerad mat och satsa istället på färska råvaror med mycket fibrer, vitmaniner och mineraler. Banan är bra prebiotisk mat som är viktig i tarmen och för hudcellerna. Med en bra kost kan din hud själv göra sig av med toxiner och gift. Om nödvändigt kan du ta ett kosttillskott med näringsämnen som boostar hudens motståndskraft.

 

2.   Sol

Undvik sol, cigarettrök och alkohol i största möjliga utsträckning. Solskyddsfaktor i din dagkräm är ett måste. 

 

 3. Sömn

Sov ordentligt, gärna 8h per dygn. Då förnyas dina hudceller och du hjälper din hud till bättre motståndskraft och energi. Testa ett plåster som kan behandla akne.

bli av med finnar och akne

LÄS OCKSÅ 5 tips - få slät, yngre hud med lyster >>

 

4.   Smuts

Rör aldrig huden i ansiktet med dina fingrar om de inte är helt rena. Fundera över vad som kommer i kontakt med din hud under dagen och också natten, och se till att alla "saker" som kommer i kontakt med huden är rena. Fortsätt att "vakta" tills dess din hud åter är i balans och klarar av dessa yttre hot. När din hud mår bra, tack vare bra kost, god sömn, bra balans och smidighet tack vara din massage och hudkräm kommer huden klara av att stå emot bakterier bättre. Men man ska ändå aldrig hålla på att röra i ansiktet med sina fingrar om de inte nyss blivit grundligt rengjorda. 

 

5. Massage  

Masserar din hud. Massage i ansiktet får igång blodcirkulationen och hjälper huden i balans så att toxiner och döda hudceller förflyttas ut från huden.Testa en massageapparat för ansiktet, akne-silikon-spatel eller en ansiktspenna med vibrationer och värme

ta bort finnar 

 

6.   Smidig

Skydda huden från uttorkning och torr inomhusluft genom att hålla din hud mjuk och smidig med olja eller dagkräm. Perfect perfector make-up-bas och dagkräm jämnar ut huden.

 

VILL DU FÅ HÅRET ATT VÄXA SNABBARE? Läs 5 tips på mat som råder bot på tunt hår och gör ditt hår tjockt och fylligt >>

 

7.   Socker = Inflammation

Undvik sötsaker och sockrade livsmedel vilket orsakar inflammation i huden. En liten inflammation i din hud kan ta flera veckor att läka ut. Drick istället mycket vatten, som för med sig gifter och toxiner ut genom urinen. 

 

Huden är kroppens största organ. När du förändrar dina vanor i enlighet med våra tips tar det därför flera veckor kanske månader innan dina ansträngningar ger utslag. Bered dig med ett stort tålamod. Belöningen å andra sidan är inte bara en hud fri från akne och blemmor utan en fin, slät, ungdomligare hud som står emot ålder och tyngdlagen bättre.

fin hud

 

LÄS OCKSÅ: Tips om du fått bestående ärr från din akne, så kallade akneärr. Testa ScarMedicals ärrbehandling för att ta bort ärr från ansiktet >>