12:45

Det har kommit ny forskning som visar att kroppens ämnesomsättning kan påverka hur bra håret mår, hur snabbt ditt hår växer och om du tappar det. Här nedan berättar vi om resultaten av forskningen som har publicerats i the Journal of Investigative Dermatology år 2017.

Har du tänkt på hur många historier som finns om långt, vackert och kraftfullt hår. Vi har Rapunzel i bröderna Grimms sagor, Sagan om Djävulens 3 hårstrån, Simson i Domarboken av Bibeln och inte att förglömma musikalen Hair. Hår har haft betydelse under hundratals år och hårets kraft har ibland ansetts vara magiskt. Kanske för att vackert hår - till och med det faktum att ha hår på huvudet överhuvudtaget - inte kan tas för givet.

Läs även 4 snabba tips för dig med tunt hår, du som tappar hår och vill få håret att växa snabbare.

Kraftfullt och tjockt hår i tonåren?

I ungdomens år är håret kraftfullt och tjock. Antalet hårstrån verkar vara oändligt och volymen fabulös. Men inget varar för evigt. Inte heller ett glänsande vackert hårsvall. Hårets styrka, kraftfullhet, glans och volym minskar med åren och tyvärr stannar eländet inte där. I värsta fall slutar vissa hårstrån att växa helt för att därefter ramla av utan att bli ersatt av ett nytt hårstrå. Strå för strå tappar vi därför håret. Så länge inte flera hundra strå ramlar av samtidigt - vilket kan vara ett tecken på sjukdom - märker vi det knappt. Fast efter tio år är mängden hårstrån på skalpen påtagligt färre. Antagligen har kvarvarande hårstråns glans, tjocklek och kvalitet också påverkats av åldern.


Påverkar främst kvinnor

I den forskning som publicerades under 2017 presenteras en möjlig förklaring till varför vi får sämre hårkvalitet på ålderns höst. Forskningen handlar speciellt om åldersrelaterat håravfall. När vi blir äldre försämras och minskar ämnesomsättningen. Det verkar som att försämringen påverkar om håret växer alls eller helt faller av. Det som också framkom i studien är att "kronogenetisk alopeci" eller åldersrelaterad håravfall är ett tillstånd som främst verkar påverka kvinnor.­

Vill du veta vad du kan äta och göra för att påverka att håret växer snabbare och tjockare?  LÄS HÄR >>


Snabb ämnesomsättningen får håret att växa snabbare?

Kan man påstå att snabb ämnesomsättning ger snabb hårtillväxt? Nja. Inte riktigt. Men forskaren, Thomas Dawson i samarbete med Medical University of South Carolina, ger en ledtråd till varför håret blir av sämre kvalitet när vi blir äldre. Hans senaste studie använder avancerad lasermikroskopi på mänskligt och bovint hår för att bättre förstå hårväxt på molekylär och metabolisk nivå.

 

Varför tappar kvinnor hår när de blir äldre?

När vi åldras saktar kroppens energiproduktion in. Det resulterar i att vi får en minskad förmåga att göra "bra" hår, säger Thomas Dawson. Varje gång din ämnesomsättning får sig en törn förlorar du hår. Människor som går på dieter, studenter som stressar systemet under examens-och provperioder, när vi blir allvarligt sjuka. Alla tillstånd påverkar håret. Bara en liten förändring i ämnesomsättningen gör en märkbar skillnad.


Håret på kroppen växer 2 meter / timme

"Att håret växer är en energiintensiv process" säger Thomas Dawson. Det är inte bara huvudhår som växer. I snitt växer nästan två meter hår över kroppen per timme. "Det tar ungefär 160 kalorier energi att växa ett gram hår, vilket motsvarar sex minuters intensiv träning med båda armar och ben", påpekar Thomas Dawson. Han tror att cellerna som skapar håret multiplicerar och syntetiserar biomassa så snabbt att de bränner enorma mängder energi som att "kör en bil med båda fötterna hårt på gasen". När det går så fort blir det en reaktiv syregenerering. Det skadar strukturen i hårfollikeln. Hårfollikeln förlorar då sin förmåga att fortsätta att fungera i full form över tiden."


Hårsäcken och hårtillväxt är komplext

Teamet avslöjade också en tidigare okänd region i håraxeln som de kallade "ring av eld" eftersom det är en stor källa till reaktiva syrearter. Dawson säger att studien de genomfört visar att hårsäckar och tillväxt är mer komplexa än man tidigare känt till. Han tror att genom att dämpa bildandet av reaktiva syrearter samt att upprätthålla mitokondriell metabolism, dvs ämnesomsättning, kan vara nyckeln till att förbättra hårets kvalitet när vi åldras. Eller i alla fall bibehålla antalet hårstrån och hårets tjocklek.


Kvinnligt håravfall och forskning

Den här studien är välkommen för oss kvinnor som kämpar med kvinnligt håravfall och försämrade hårkvalitet i takt med att åldern stiger. Enligt Institut för medicinsk biologi har majoriteten av hårforskningen hittills fokuserat på skalliga och tunnhåriga män. Till och med så långt tillbaka som från Cleopatras tid fanns medicinska böcker för att bota manligt håravfall.

Vi hoppas att fler studier om hur kvinnor kan få håret att växa snabbare och tjockare genomförs. Och att vi i framtiden får flera nya fungerande metoder att påverka åldersrelaterat håravfall.

Källa: John J. Lemasters et al. Compartmentation of Mitochondrial and Oxidative Metabolism in Growing Hair Follicles: A Ring of Fire, Journal of Investigative Dermatology (2017). DOI: 10.1016/j.jid.2017.02.983