10:08

 

 

Vill du läsa en kortare version av denna text? Här kan du se våra 4 snabba tips för dig med tunt hår, du som tappar hår och vill få håret att växa snabbare. 

 

Få håret att bli tjockt och växa snabbare?

Under vissa perioder i livet tappar vi mer hår och känslan att bli tunnhårig är minst sagt skrämmande. Men det finns knep för att få håret att växa. Vi har tagit reda på vad som - enligt forskning - har effekt för att få håret att växa snabbare, speciellt när det kommer till kost och näring, alltså mat som kan påverka ditt hår från både insidan och utsidan.

 

1.

Vad påverkar hårets förmåga att växa snabbare?

Precis som för vår hud så är en vacker hårman ett tecken på en hälsosam "insida", alltså att kroppen mår bra. Ett sätt att påverka insidan är att tillföra din kropp näring som bygger en hälsosam kropp och tjockt hår.  Får du i dig en bra balans av vitaminer och mineraler ger du håret den näring som behövs för att ditt hår ska växa snabbt och hälsosamt. Vi har undersökt vilken näring det är som just håret mår bra av och vad som hårets "insida" - alltså hårceller, hårrötter och din skalp - vill ha för att producera långt vackert hår.

Här nedan hittar du vår lista på 8 livsmedel och näringsämnen som ska kunna få ditt hår och din hårbotten att må bättre, råda bot på glanslöst, tunt hår och framförallt boosta håret att växa snabbare och tjockare.

Läs även senaste forskningen om vad som påverkar kvaliteten på ditt hår >> 


minska rynkor hemma

 

2.

Järnbrist en orsak till håravfall

Järn är ett särskilt viktigt mineral för hår. Järnbrist (anemi) kan vara en orsak till håravfall. Hårfollikeln och roten behöver näringsrik blodtillförsel. När järnnivåerna (serumferritin) faller under en viss nivå försvåras hårtillväxtcykeln vilket kan leda till håravfall, dvs att du tappar hår.
Livsmedel som rött kött, kyckling och fisk ger järn som är lätt tillgängligt för kroppen, dvs lätt att ta upp för cellerna. Vegetarianer kan öka sitt järnintag genom att satsa på linser, spenat och andra gröna grönsaker som broccoli och sallad.

Upptäck NutriScalp - Kosttillskott med järn, zink och prosilium som får ditt hår att växa fortare >> 

 

 

3.

Biotin har att göra med hårcellernas förbränning

Biotin är en vattenlöslig B-vitamin som är särskilt viktigt vid celldelning (mitos) och i cellernas ämnesomsättning. För lite biotin kan orsaka skört hår och kan leda till håravfall. Brist på biotin kan också ge trötthet, dålig aptit och hudproblem. Inkludera biotinrika livsmedel i din kost som lever, äggula, sojamjöl och jäst i din kost.  

Testa ett schampo mot håravfall >>

 


4.

Lax för att boosta håret så det växer snabbare

Fisk minst en gång i veckan fick vi höra när vi var små. Men faktum är att vi borde äta lax mer än en gång i veckan. Med sitt höga omega 3 innehåll, mycket bra protein samt vitamin D är lax en vinnare för att få ditt hår hälsosamt igen. Så boostar du håret! 

 


5.

Gul paprik stärker hårsäcken och gör hårstrået tjockt och kraftfullt

Visste du att gul paprika innehåller nästan tre gånger mer c-vitamin än en apelsin? Detta är bra nyheter för dina hårlockar. Ladda kroppen med en paprika om dagen så står du dig bra i kampen om hårtillväxt. C-vitamin är en antioxidant som stärker hårstrået och hårsäcken, gör håret starkt och förbygger att hårstråna bryts av lätt.

 


6.

Sötpotatis ger bättre blodcirkulation för att få håret att växa snabbare

Har du inte smakat sötpotatis ännu så är det dax nu. Den innehåller vitamin C och E, mineralen zink. Dessutom innehåller den betakaroten som i kroppen omvandlas till vitamin A och är bra för huden, ögonen och håret. Ju mer orange färg sötpotatisen har desto mer betakaroten.

Sötpotatis har till skillnad från vanlig potatis ett lågt glykemiskt index. Det betyder att sockret tas upp långsammare i kroppen vilket är bra för alla, men särskilt för diabetiker. Innehållet av E-vitamin gör att den är bra även för hudåkommor som eksem och mjäll. Antioxidanterna i sötpotatis bidrar även till att stimulera blodcirkulationen vilket är viktigt om man vill få håret att växa snabbare. Dels skyddar antioxidanten mot fria radikaler som annars kan åldra huden i förtid och dels bidrar den till bildandet av kollagen. Kollagen håller huden frisk, spänstig och motverkar rynkor i förtid.

Massera hårrötterna med massageapparat så ökar du näringsupptaget och ger håret förutsättningar att växa snabbare och tjockare - Läs mer om RenewHair här >>


Få håret att växa snabbare tjockare med massage

 

  

7.

Avocado, huskursknep för hår som växer snabbt

Till att börja med, avokado gör dig absolut inte tjock. Fettet som är rikt på enkelomättat fett, finns också i olivolja och är bra för håret och för hjärtat och den håller dig mätt länge – så du slipper småäta. Tack vare sin höga koncentration av essentiella fettsyror som finns naturligt i dina celler så har avocado varit ett hemligt skönhetsknep sedan urminnes tider. I alla fall så länge som avocado funnits! När du smörjer dig med avocado sägs de påverka både kollagenproduktion och elastinproduktion. Men det bästa är förstås att äta den. Avocado innehåller över 14 mineraler, protein, 18 essentiella aminosyror, fibrer, karotenoider, omega 3, vitamin B, C, E och K. Allt som gjort för att dina hårceller ska leva riktigt gott och få håret att växa snabbt.

Upptäck hårserum för att ge dina hårrötter näring att växa >>

 

 

8.

Brist på mangan, vitamin E och magnesium får dig att tappa hår

Mandlar är fullproppade med vitaminer och näringsämnen vilket gör mandlar till en viktig näringskälla för håret när de äts i måtta. Faktum är att en 1/4-kopp torra rostade mandlar ger ungefär hälften av ditt dagliga behov av mangan och vitamin E. Dessutom ger det dig ett rejält tillskott av magnesium som också har betydelse för din hårtillväxt.

Är du kvinna runt 45 år? Detta kosttillskott passar ditt hår bäst inför klimakteriet: HÅR 24 7 - Stimulerad tillväxt - Tjockare Fylligare hår

 

 Läs också om Hyaluronsyra för slät jämn hud >>

 

 

9.

Ostron och zink minimerar risken för håravfall och mjäll

Att skydda sin hårbotten involverar både solskydd, med till exempel keps eller solhatt, men också att se till att tillföra hårbottnen näring från insidan. Särskilt zink och selen är utomordentligt bra för din hårbotten. Brist på zink kan leda till håravfall och en torr, mjällig hårbotten. Spannmålsprodukter som mjöl havre och vete, speciellt fullkorn är bra zink källor. Ostron är för dig som lever lyxliv och njuter av livet fullt ut. Nötkött och ägg fungerar också utmärkt om du vill få i dig zink.

Här hittar du kosttillskott med zink >> 

 

tunnhårig tappar hår

 

Hittade du informationen du sökte efter? Här hittar du våra produkter för tunt hår.