21:53

av Swedish Solution

 

Ett antal studier har visat att stress kan påverka och ha effekt på vår hud, förvärra hudsjukdomar samt få huden att åldras snabbare. Stressen påverkar också hur tjockt håret växer samt naglarnas kvalitet.

 

En naturlig fråga är därför hur symptomen påverkar och hur vi kan stävja den negativa effekten av stress på naglar, hud och hårkvalitet? Läs vidare och lär dig mer om hur stressen pressar kroppen.

 

Sist delar vi med oss av 10 tips på hur du boostar huden under stressiga tider, så att den inte åldras snabbare än du!

 

 

Vad gör stress med kroppen?

När du känner att du inte räcker till och stressen blir svår hämmas kroppens normala funktion för att skydda oss och kroppen går in i ett försvarsläge. Hela vår existens skakas om. Bland annat har man konstaterat att stress orsakar hjärtat att slå snabbare, stressen påverkar också hur snabbt vi andas och även kroppstemperaturen. Dessutom frigörs hormoner när vi stressar, som kan hjälpa oss överleva den fara vi utsätts för. Dessa hormoner är inte alltid bra för kroppen. 

Typen av stress, hur länge, alltså tiden som vi utsätts för stressen, samt svårighetsgrad av den upplevda faran kan få livshotande effekter och död som konsekvens. Självklart påverkas även vår hud.

Stress är en del av våra dagliga liv. Det som är viktigt är hur du hanterar det. Läs vidare för tips som hjälper din hud att må bra trots långvarig stress.

 

Vilken stress handlar det om?

Det finns många påfrestningar utöver stressiga arbetsdagar som kan stressa din kropp. Skilsmässa, flytt till en ny stad, ett nytt hus och hem, hälsoproblem, kirurgi, nya mediciner och problem för barn i skolmiljön är bara några exempel.

Hud och nagelexperter får ofta frågor i stil med "varför har mitt hår blivit så tunt?"; "varför är mina naglar så sköra helt plöstligt"; "varför har huden blivit katastrofalt sämre"? Eftersom en nagel tar ungefär 4 månader att växa ut brukar svaret vara, "Vad hände med din livssituation för 4 månader sedan?" I majoriteten av fallen vet kunden exakt vad som hände och inser att en stor personlig stress tyvärr även präglar kvaliteten på  naglarna, håret och huden.

 

 

massage mot rynkor

 

Finnar och blemmor

Har du någonsin märkt att finnar och blemmor oftare dyker upp när du har något viktigt inplanerat som du stressar inför? En presentation, ett viktigt möte eller ett prov till exempel. Det är inte konstigt. Huden är kroppens största organ och vår “säkerhetsvakt” mot yttre hot som hotar vår kropps överlevnad, som tex. virus och bakterier.

När vi stressar påverkas inte bara hjärtat och vår kroppstemperatur. Cortisol är ett hormon som frigörs i kroppen när vi utsätts för varaktig stress. Cortisolet påverkar fettproduktionen i vår hud och gör huden mer känslig och fetare. Hudens balans störs och helt plötsligt är vi mer sårbara för bakterier som inte gör vår hud vackrare och yngre precis.

Håret får svårt att växa och naglarna blir sköra.

 

Kommunikation och stressad hud 

Huden är nyckeln till hur vi uppfattas av andra människor då den utgör en så stor del av vår kommunikation. Hur då undrar du förstås. Jo, huden, ögonen och ansiktet är området dit ögon riktas vid ögonkontakt.

Alla människor lägger större eller mindre vikt vid ansiktets naturliga, hälsosamma färg och struktur. Självklart då att huden är av stor betydelse för upplevelsen.

Känner man att huden inte kommunicerar det budskap man försöker förmedla - som ungdomlig, snygg, hälsosam - försöker man ändra huden; det kan vara genom smink, dyra  antirynkkrämer, aknebehandling, farliga fillers, skönhetsinjektioner med gift som botox, och riskabla kirurgiska ingrepp osv.

Fast ingrepp som stör hudens balans gör inte gott. Tvärtom kan dessa få huden att bli mer känslig, få den att läka sämre, skapa ett ojämnt intryck i huden.

Fundera över hur du kan skapa en god balans i din hud utan kemiska och kirurgiska ingrepp? Läs våra tio tips på en livsstil här nedan om hur du kan skapa en sådan god balans i huden.

 

mediwrink bort rynkor

 

Hudsjukdomar förvärras 

Man har konstaterat att vissa hudsjukdomar, tex eksem, herpes och psoriasis blir värre vid stress. Det är svårt att tolka resultat och den information som ges av de kliniska studierna eftersom stress är svårt att mäta men det står klart att  hudens kemiska balans påverkas negativt av stress.

 

Vad kan vi göra?

För att stävja och minska stressen negativa effekt på hudens åldrande kan du göra mycket. Det rör sig om små val i din vardag, inga stora livsstilsförändringar.

Om du väljer att genomföra all 10 tips nedan under en dag, kan det i sig själv ge dig onödig press och stress i din vardag. Satsa istället på att föra in en eller två saker från listan i veckan.

Printa ut lvåra tips, sätt dem på kylen, vid din säng eller på din lokala printer på arbetsplatsen och läs dem regelbundet och låt listan bli din påminnelse att göra "rätt" på lång sikt?

 

Tio smarta tips hur du kan boosta huden i en stressig vardag

 

1. Slappna av musklerna

Slappna av flera gånger om dagen, tex så här: Andas djupt, res dig från datorn, gå en kort runda, rulla runt huvudet för att slappna av muskulaturen i nacken. Låt dina käkmuskler slappna av genom att öppna munnen och sträcka ut tungan. Ät en grönsak eller en banan eller drick ett glas vatten. Massera mjukt halsen (framsidan) samt nacken med dina händer. Om du har möjlighet lägg dig på en gräsmatta och njut av molnen på himlen en stund, eller gå ut i en park och lyssna på trädens sus. När dina ansiktsmuskler får vila och slappna av ser ditt ansikte mer avslappnat ut och huden blir slätare. Huden och dina anletsdrag upplevs mjukare när ansiktsmusklerna inte är spända och då ser du också yngre och mer utvilad ut.  Ett MediWrink plåster kan få musklerna i din panna att slappna av >>

 

2. Hudvård i balans

Försök att upprätthålla hudens balans även när du är som mest stressad. Använd hudvårdsprodukter som du vet fungerar och testa inte flera nya skönhetsprodukter på en gång, eller ens tätt inpå varandra. Om du vill byta ut någon kräm eller testa ett nytt serum gör ett byte i taget. Låt den nya produkten verka i minst en månad innan du tar ett beslut om produkten gett den effekt du önskar på din hud och dess välmående. Med samma tankesätt ska du inte heller genomgå någon invasiv skönhetsbehandling när du är stressad, det riskerar att slå fel, då huden är i försvarsläge och inte bör chockas. När du är redo att testa en ny produkt kan vi tipsa dig om denna dyrgrip >>

 

3. Rätt kost = slät och frisk hud

Ät regelbundna mål mat med en riklig mängd vitaminer och mineraler. Se till att du får i dig mycket färgrika grönsaker som paprika, avokado och aubergine och ät minst två frukter om dagen. C-vitamin och andra vitaminer och mineraler ger din hy den näring som behövs för att begränsa den oxidativa stressen och åldrandet som pågår inne i alla kroppens celler. Frossa i skaldjur, vitlök och ägg till exempel. Är din kost fattig på antioxidanter och vitaminer? Testa HUD+, ett kosttillskott med C-vitamin+ A+ E och en stor dos kollagen  >>

 

kosttillskott huden

 

4. Fettförbränning = kropp och sinne i balans

Försök att få någon sorts regelbunden träning. Du behöver inte gå på gymmet tre gånger i veckan, men om du tar en promenad varje kväll får du upp hjärtrytmen. Aktivitet och rörelse ger din själ och kropp en nödvändig balans. Om du håller igång runt 40 minuter har det enligt dagens forskning större effekt än att anstränga dig mycket under en kort period. Övning utförd med låg intensitet, som att gå, är bättre vid fettförbränning än andra aktiviteter med hög intensitet, som löpning eller kardioaktiviteter där du pressar dig mycket hårt. I strikt vetenskaplig mening är detta bevisat. Boosta din fettförbränning med te >>

 

5. Sov - då repareras hud och kropp

Om du sover tillräckligt kommer din kropp kunna hantera stress bättre. Sov vid regelbundna tider och minst 8 h per dygn eftersom detta ger dig en god dygnsbalans. En god natts sömn, minst 8 timmar, gör dessutom underverk för din hud eftersom huden reparera sig under natten. Om din kropp och hjärna är trött på grund av för lite sömn blir du lättare ledsen, oftare uppjagad, irriterad och mer stressad. Detta gör att du riskerar att hamna i en ond cirkel; i värsta fall med depression som resultat. Testa att sova med plåster av medicinskt silikon som ger din hud total återfuktning och hjälper din hud förnya sig >>

 

nattplåster

 

6. Massage ger din hud näring

Massera huden med rena fingrar eller massageverktyg ofta. Helst varje morgon och kväll. Blodcirkulationen ökar när du massera huden och med ökad blodtillförsel kommer ny viktig energi och vårdande ämnen upp till de övre hudlagren. Det kommer ökad näring till huden och det syns inom några veckor att du bryr dig om huden. Massage har dessutom en avslappnande verkan. Här hittar du anti age verktyg för massage >>

 

7. Dagdrömmar ger avslappning 

Dagdröm. Fundera över vad du älskar göra, eller vad du längtar efter. Att få gå fritt i skogen, att sola på en badstrand i Indien, att få sova till kockan nio en helt vanlig arbetsdag; vad gör dig lycklig? Visualisera dig själv på den platsen eller i den rollen. Detta har visat sig vara avslappnande och hjälper dig att minska stressnivån i kroppen. När du ler "med hela kroppen" slappnar din ansiktsmuskulatur av och dina ansträngda nerver i hela kroppen får avlastning. Huden upplevs fylligare och du upplevs mindre arg.

 

8. Musik gör dig harmonisk

Lyssna på musik. Vilken musikdänga gör dig glad? Sätt på din favoritlåt på en behaglig volym och känn musiken flyta genom varenda ådra i kroppen. Om du inte vill störa andra i din närhet använder du hörlurar. Undvik ledsamma sånger, de förbättrar inte din stressade sinnesstämning.

 

kollagen huden tabletter

 

9. Tacksamhet med slutna ögon

Stäng ögonen och njut av allt det fina i ditt liv. Var tacksam att du mår bra, har mat för dagen och tak över huvudet. Tacksamhet hjälper oss att stressa ner och må bättre mentalt.

 

10. Vatten är detox för huden

Drick tillräckligt med vatten. Bubbelvatten, kokt vatten eller vanligt kranvatten; vilken är din favroit? Minst 1,5 liter vatten behövs jämnt fördelat under dagen för att gifter och toxiner – som finns i det vi äter - sköljs ut ur kroppen när vi går på toaletten. Om din kropp inte lyckas få ut onödiga gifter och toxiner den naturliga vägen kommer din kropp att lagra dem och succesivt skjuta ut dessa gifter och andra slaggprodukter i huden. Detox är ett te från Frankrike som ger dig njutfyllda stunder och skön avslappning; ensam eller i sällskap >>