13:32

 

Om du letar efter något som kan ge dig fin, slät hy och råda bot på rynkor och hängig hud då vet du att hyaluronsyra är en del av svaret. Hyaluronsyra är en ofta återkommande ingrediens i många skönhetsprodukter. Men vad gör syran i kroppen egentligen och hur fungerar det? Vi har gjort en djupdykning i detta trendiga ämne och ger dig en kortfattad sammanfattning här.

 

Vad är hyaluronsyra? 

Hyaluronsyra är en substans som återfinns i vår kropp naturligt. Egentligen är hyaluronsyra en sockerart som produceras till varierande mängd i våra celler.

 

Finns hyluronsyra i kroppen?

Ja, det stämmer. Vi har alla hyaluronsyra i huden. Som störst koncentration återfinns hyaluronsyra i dina ögon och leder men även din hud består till stor del av hyaluronsyra.

 

MediWrink plåster

 

Vilken funktion har hyaluronsyra i kroppen?

Skönhetsindustrin har kännt till dess förekomst i årtionden och med säkerhet har du redan använt en och annan produkt med hyaluronsyra. Hyaluronsyrans effekt i koppen kan liknas vid en krockkudde och en glid- och mjukgörare för leder, nerver, hår, hud och ögon. Hyaluronsyrans molekyler har nämligen en unik förmåga att locka till sig och behålla mer än 1000 gånger sin vikt i vatten. Det är mer än någon annan biologisk substans. Tack vare sin egenskap att kunna binda vätska gör den din hud smidig och tålig med ett fylligt ungdomligt utseende.

 

Varför behöver vi ännu mer hyaluronsyra?

Den naturliga produktionen av hyluronsyra i kroppen pågår inte för alltid. Tyvärr. Hyaluronsyra tillverkas av kroppen redan från födslen men avtar med åren, ju äldre vi blir. Minskad produktion och mängd hyaluronsyra kan leda till ökad torrhet i huden, fina linjer, rynkor och hängig hud. Hyaluronsyran är känslig för fria radikaler (tex det syre vi andas in) och den oxidering som kroppen utsätts för i kroppens cellandning. Vi kan motverka dessa fria radikaler genom att äta mycket antioxidanter (tex c-vitamin). Det kan du själv påverka. Vi rekommenderar att du äter en balanserad kost som innehåller mycket frukt och grönsaker, alltså vitaminer som begränsar åldrandets effekt på kropp och hud.

 

Hyaluronsyra

 

Vilka hudproblem hjälper hyaluronsyra mot?

Många använder hyaluronsyra för att behandla ett brett spektra av hudproblem. Sjukdomsstillstånd i huden som tex akne, felläkta ärr, allvarlig hudrodnad, mörka ringar och påsar under ögonen. Men hyaluronsyra hjälper också mot slapp hud och det har visat sig att hyaluronsyra också är bra för både hår och ögon. Fastän det låter som skönhet är i fokus hjälper ämnet även vid ledproblem inklusive vid osteoartrit. Du hittar Swedish Solutions kosttillskott med hyaluronsyra för slät hud här >>

 

Kan man få större läppar med en injektion av hyaluronsyra?

Man kan ta hyaluronsyra som kosttillskott eller injecera substansen, tex som filler. Om du går och funderar över en läppförstoring är det kanske just hyaluronsyra som din plastikkirurg kommer att välja. Hyaluronsyra får man injicerat i både överläppen och underläppen för att få större läppar direkt. Injektionen görs oftast av en legitimerad sjuksköterska. Man behöver inte sövas, utan en emla-kräm bedövar läpparna och behandlingen påbörjas efter ca 30 minuter. Resultatet är inte permanent men det är omedelbart och ger en fin volym, fasthet och spänstighet i läpparna. Får du rynkor i överläppen efter din filler hittar du MediWrink för rynkor runt munnen och läpparna här >>

 

Kan hyaluronsyra i kräm behandla hudproblem som akne och ärr?

Ja, hyaluronsyra kan smörjas på huden för att läka sår, brännskador och läka olika hudproblem. Dessutom är ämnet utmärkt som fuktgivande kräm. 


Var får man hyaluronsyra ifrån?

Den hyaluronsyra som används idag extraheras från tuppkammar. Man kan också tillverka hyaluronsyra av bakterier i laboratorium för att skapa läkemedel, medicin, kosttillskott, kosmetika och skönhetsmedel.

 

Bevisad effekt mot rynkor och hudproblem

De senaste åren har ämnet hyaluronsyra seglat upp som ett föryngrande medel för att motverka åldrandets krafter, ett så kallat anti-aging-preparat. Framförallt är målet att åldrandets effekt på huden kan förhindras eller i varje fall minska. Intresset är därför stort. Det är till och med så att hyaluronsyra stämplas som ungdomens källa. Förhoppningarna är stora på att studier och kliniska resultat om hyaluronsyrans effekt stödjer dessa påståenden om att kunna förhindra rynkor och hudens åldrande generellt. Detta vare sig hyaluronsyra intas som kosttillskott eller smörjs på huden. 

 

Effekt på hudens kollagen

Hyaluronsyra har i klinisk forskning visat sig ha en stimulerande effekt på hudens kollagenproduktion.

 

 kollagen

Skriv gärna till oss på SwedishSolution och fråga vår hudterapeut om tips och råd!