13:32

 

Om du har shoppat loss efter något som kan ge dig fin, slät hy och råda bot på rynkor och hängig hud då vet du att hyaluronsyra är en ofta återkommande ingrediens i många skönhetsprodukter.

Men vad är ämnet egentligen? Hyaluronsyra låter inte hälsosamt, snarare något farligt. Men då tror man fel.

Vi gjorde en djupdykning i detta trendiga ämne och ger dig en kortfattad sammanfattning.

 

Vad är hyaluronsyra? 

Hyaluronsyra är en substans som återfinns i vår kropp naturligt. Egentligen är hyaluronsyra en sockerart som produceras till varierande mängd i våra celler.

 

Så hyluronsyra finns redan inuti min kropp?

Ja, du har mycket hyaluronsyra i kroppen. Skönhetsindustrin har vetat det i årtionden och med säkerhet har du redan använt en och annan produkt med hyaluronsyra. Som störst koncentration återfinns hyaluronsyra i dina ögon och leder men även din hud består till stor del av hyaluronsyra.

 

Vilken funktion har hyaluronsyra i kroppen?

Hyaluronsyrans effekt i koppen kan liknas vid en krockkudde och en glid- och mjukgörare för leder, nerver, hår, hud och ögon. Hyaluronsyrans molekyler har nämligen en unik förmåga att locka till sig och behålla mer än 1000 gånger sin vikt i vatten. Det är mer än någon annan biologisk substans. Tack vare sin egenskap att kunna binda vätska gör den din hud smidig och tålig med ett fylligt ungdomligt utseende.

 

Varför behöver vi tillsätta ännu mer hyaluronsyra i kroppen?

Den naturliga produktionen av hyluronsyra i kroppen pågår tyvärr inte för alltid. Hyaluronsyra tillverkas av kroppen, i hög hastighet, redan från födslen men avtar med åren, ju äldre vi blir, vilket kan leda till ökad torrhet, fina linjer, rynkor och hängig hud. Hyaluronsyran är känslig för fria radikaler (tex det syre vi andas in) och den oxidering som kroppen utsätts för i kroppens cellandning. Fria radikaler kan motverkas genom att äta mycket antioxidanter (tex c-vitamin). Därför rekommenderas mycket frukt och grönsaker, som innehåller vitaminer, för att begränsa åldrandets effekt på kropp och hud.

 

Vilka hudproblem hjälper hyaluronsyra mot?

Många använder hyaluronsyra för att behandla ett bredd spektra av hudproblem; akne, ärr, hudrodnad, mörka ringar och påsar under ögonen, slapp hud. Hyaluronsyra är också bra för hår och ögon. Skönhet är det största behandlingsområdet. Men det rekommenderas också hyaluronsyra vid ledproblem inklusive vid osteoartrit. Man kan ta hyaluronsyra som kosttillskott eller injecera substansen, tex som filler. Du hittar Swedish Solutions bäst säljande kosttillskott med hyaluronsyra för slät hud här.

 

Kan man få större läppar med en injektion av hyaluronsyra?

Om du går och funderar över en läppförstoring är det kanske just hyaluronsyra som din plastikkirurg kommer att välja. Hyaluronsyra får man injicerat i både överläppen och underläppen för att få större läppar direkt. Injektionen görs oftast av en legitimerad sjuksköterska. Man behöver inte sövas, utan en emla-kräm bedövar läpparna och behandlingen påbörjas efter ca 30 minuter. Resultatet är inte permanent men det är omedelbart och ger en fin volym, fasthet och spänstighet i läpparna.

 

Kan hyaluronsyra i kräm behandla hudproblem som akne och ärr?

Ja, hyaluronsyra kan smörjas på huden för att läka sår, brännskador och läka olika hudproblem. Dessutom är ämnet utmärkt som fuktgivande kräm.


Var får man hyaluronsyra ifrån?

Den hyaluronsyra som används idag extraheras från tuppkammar. Man kan också tillverka hyaluronsyra av bakterier i laboratorium för att skapa läkemedel, medicin, kosttillskott, kosmetika och skönhetsmedel.

 

Bevisad effekt mot rynkor och hudproblem?

De senaste åren har ämnet hyaluronsyra seglat upp som ett föryngrande medel för att motverka åldrandets krafter, ett så kallat anti-aging-preparat. Framförallt är målet att åldrandets effekt på huden kan förhindras eller i varje fall minska. Intresset är därför stort. Det är till och med så att hyaluronsyra stämplas som ungdomens källa. Förhoppningarna är stora på att studier och kliniska resultat om hyaluronsyrans effekt stödjer dessa påståenden om att kunna förhindra rynkor och hudens åldrande generellt. Detta vare sig hyaluronsyra intas som kosttillskott eller smörjs på huden. Vi ser fram emot mer forskning.

 

Bevisad effekt på hudens kollagen?

Hyaluronsyra har i klinisk forskning visat sig ha en stimulerande effekt på hudens kollagenproduktion.

 

 

Skriv gärna till oss på SwedishSolution och fråga vår hudterapeut om tips och råd!